ŠVESTKOVÉ KOLÁČE - KYNUTÉ



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Potřebujeme - 500 g hladké mouky, 1/2 droždí, 30 g cukru, 100 g másla, 50 g sádla, 1/3 lžíce citronové šťávy, špetka soli, 2 žloutky, 250 ml mléka - cca 50 g másla na pomazání. Libovolnou náplň. Já mám 1 vaničkový tvaroh - 1/2 vanilkový cukr - 1 lžíce pudingového vanilkového prášku / klasický puding / - tvaroh zahustí a nepoteče - navrch švestky. Druhá náplň mám švestky a jsou přelité kysanou smetanou se lžící pudingového prášku. / dává se před pečením - ne až po /.

POSTUP PŘÍPRAVY

Z teplého mléka, droždí a lžíce cukru uděláme kvásek. Ostatní věci - bez mouky - smícháme dohromady / máslo a sádlo rozpuštěné /, poté přidáme kvásek a prosátou mouku. Vše důkladně promícháme vařečkou. Necháme v misce na teplém místě cca hodinku kynout. Na pomoučeném vále si těsto vyválíme a vykrojíme si libovolně veliké kola. Dáme na plech s pečícím papírem, pomažeme máslem a přidáme náplň. Pečeme dozlatova na 180. Ten upečený cop na fotce je ze zbytku těsta, taky je moc dobrý.
Všem dobrou chuť

Švestkové přelité smetanou.