Jablečná bábovka s ořechy



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: 5 vajec, 200 g cukru moučka, 50 g rozpuštěného másla, 80 g strouhaných vlašských ořechů, 200 g nahrubo nastrouhaných jablek (asi 1 a půl jablka), 1zarovnaná lžička skořice, 3 lžíce rumu, 250 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva.

POSTUP PŘÍPRAVY

Nová bábovková forma si vyžaduje i nějaký nový recept a tak jsem jich pár našla a vyzkoušela je, ale až teprve tato bábovka je pro naši rodinu to pravé ořechové, které s radostí doporučuji dál. Je sice trochu pracnější, ale když máte dobrého pomocníka, který vám nastrouhá ořechy a jablka, ostatní už je otázkou chviličky.

Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Prosátou mouku smícháme s práškem do pečiva a skořicí. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky s cukrem a vychladlým máslem vyšleháme do pěny. Pak na nejnižší rychlost zašleháváme do žloutkové pěny postupně ořechy, jablka, rum a po částech mouku střídavě se sněhem. Zbytek (větší část) sněhu do těsta jen lehce vmícháme stěrkou. Těstem naplníme formu, urovnáme a v troubě předehřáté na 150 °C upečeme. (Peču na horkovzduch 55 minut, zkusím špejlí.) Upečenou bábovku vyndáme z trouby a necháme ještě 5 minut odpočinout ve formě, pak ji vyklopíme na kuchyňskou mřížku a po vychladnutí pocukrujeme.

Bábovka je díky jablkům vláčná, není přeslazená, voní skořicí a rumem, je nádherně ořechová a ta křupavá kůrka vás zaručeně dostane.