SEGEDÍN Z UZENÉHO - KYNUTÝ KNEDLÍK



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

OMÁČKA - uzené maso / já mám ocásky /, sádlo, cibule, bobkový list, sůl, kysané zelí, červená paprika - koření, hladká mouka, nebo jíška na zahuštění. Kdo by chtěl tak trochu smetany na šlehání. KNEDLÍK - 500 g polohrubé mouky, 1 vejce, sůl, 30 g kvasnic, 300 ml teplého mléka - ne horké, 1,5 starší housky nebo rohlík.

POSTUP PŘÍPRAVY

OMÁČKA - Na sádlo si dáme smažit větší cibuli nakrájenou na kousky, když má trochu barvičku přihodíme červenou papriku a malinko zpěníme. Přihodíme 3 bobkové listy, přidáme ocásky / nebo libovolné uzené maso /,kysané zelí, osolíme a malinko podlijeme vodou. Dusíme cca 45 minut. Poté myso vyjmeme a obereme na kousky. Omáčku dochutíme/ dosolíme dle chuti, kdo nemá rád kysele může malinko přisladit /. Zahustíme a necháme provařit. Já dávám ještě nakonec cca 1 dc smetany na vaření.
KNEDLÍK - z 30 g kvasnic a 300 ml teplého mléka necháme udělat kvásek. Do misky dáme 500 gr polohrubé mouky, 1 vejce a kvásek. Vše důkladně promícháme. Nakonec vmícháme 1,5 starší housky pokrájené na kostičky. Misku překryjeme utěrkou a necháme na teplejším místě 60 minut vykynout. Poté uděláme z těsta 2 stejné šišky. Vaříme na páře 35 minut, nebo ve vodě 17 - 18 minut. Já mám v páře. / ve velkém hrnci mám napařovač na knedlíky úplně roztažený - přikrytý čistou utěrkou - pořádně podlijeme a vaříme přiklopené. Po vyjmutí IHNED na několika místech propícháme špejlí, aby nám z knedlíků odešlo teplo.
DOBROU CHUŤ