Řezy s malinovým krémem a šlehačkou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: 4 vejce, 200 g cukru moučka, 200 g polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva, 5 PL horké vody, 5 PL oleje. Krém: 250 g tvarohu ve vaničce, 3 zakysané smetany (celkem 570 g), cukr moučka dle chuti, asi 300 ml malinové šťávy, 6 želatinových plátků. Dále: 1 balíček dětských piškotů, 500 g bílého selského jogurtu Hollandia, cukr moučka dle chuti, 250 ml smetany ke šlehání, čokoládové zdobení.

POSTUP PŘÍPRAVY

V létě jsme měli hodně malin, tak jsem je buď mrazila celé nebo povařila s cukrem, přepasírovala zrníčka a mrazila šťávu. A z těch přepasírovaných malin je i tento zákusek.

Z bílků a malé části cukru ušleháme pevný sníh. Žloutky s cukrem a vodou vyšleháme do pěny, přiléváme olej, zašleháme prosátou mouku s práškem od pečiva a nakonec ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto natřeme na vymazaný a vysypaný plech 30 x 40 cm. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 12 minut. Piškot necháme vychladnout.
Tvaroh smícháme se zakysanými smetanami a malinovou šťávou, dosladíme cukrem podle chuti. Želatinové plátky namočíme na 10 minut do několika lžic studené vody, za stálého míchání zahřejeme a rozpustíme, přimícháme 2 lžíce krému a vše vlijeme za stálého míchání do celého krému. Krém nalijeme na piškot a uložíme do ledničky ztuhnout.
Na ztuhlý krém naskládáme piškoty těsně vedle sebe a polijeme je oslazeným jogurtem. Dáme na chvíli do ledničky, jogurt se vsákne do piškotů a zaschne. Ušleháme smetanu, natřeme ji na jogurt, urovnáme a posypeme zdobením.

Tohoto zákusku je hodně, proto se hodí pro více lidí například na oslavu, do práce a podobně. Dobře se dělá, krásně ztuhne, výborně se krájí. Je lehký a osvěžující.