Květáková polévka s rozmarýnovými krutony



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1.5 lžíce rozmarýnových lístků, 1 květák, 500 ml mléka, 500–600 ml kuřecího vývaru, 200 gramů asi den starého chleba, 80 ml smetany, sůl, pepř, 100 gramů sýru s modrou plísní.

POSTUP PŘÍPRAVY

Polovinu oleje rozpalte v hrnci, vmíchejte cibuli a 5 minut ji opékejte. Přidejte česnek a polovinu rozmarýnu a nechte 1 minutu opékat. Poté vmíchejte květák, krátce opečte a vlijte mléko a vývar. Přiveďte k varu a nechte 20 minut probublávat. \r\nMezitím smíchejte chléb, zbylý olej i rozmarýn, směs rozprostřete na plech a při 200 °C pečte 10 minut. \r\nPolévku rozmixujte dohladka. Přidejte do ní smetanu, dochuťte solí a pepřem. Podávejte s pečeným chlebem, rozdrobeným sýrem, zastříknuté olejem.