Na Velký pátek-Jidáše



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

300 g hladké mouky, 2 lžíce hrubé mouky na kvásek ,200 ml vlažného mléka, 30 g droždí, 100g moučkového cukru ,2 žloutky ,100 g tuku Hera ( nebo máslo) ,1 vanilkový cukr ,špetka soli ,1 lžička strouhané citronové kůry ,1 lžíce rozinek , 1 vejce na potření, mandlové plátky na posypání

POSTUP PŘÍPRAVY

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a 2 lžíce hrubé mouky- rozmícháme a kvásek necháme na teplém místě vzejít.
Tuk se zbylým cukrem a žloutky utřeme v míse do pěny.
Pak přidáme vykynutý kvásek, prosátou hladkou mouku, sůl, vanilkový cukr , najemno nastrouhanou citronovou kůru ,rozinky. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě kynout asi 30 minut.
Potom těsto znovu prohněteme a necháme ještě kynout 20 minut.
Po této době si vyndáme těsto na vál ,nakrájíme na kousky , které rozválíme na dlouhé tenké válečky a ty pak dle své fantazie stočíme do různých tvarů.
Dáme na připravené plechy ,vyložené pečícím papírem a opět necháme 15 minut kynout.
Předehřejeme si troubu na 180°C.
Vykynuté jidášky , potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Dáme do trouby a pečeme asi 20 minut.
Hotové jidášky můžeme potírat medem.