Mrkvová roláda s tvarohovou náplní



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Korpus. 4 vejce, 100 g hnědého cukru, 1 vanilkový cukr, 140 g jemně nastrouhané mrkve, 1 PL oleje, špetka soli, 120 g hladké mouky, 1 lžička skořice, ½ lžičky prášku do pečiva. Krém: 250 g tvarohu ve vaničce, 190 g zakysané smetany, 4 PL cukru moučka. Dále: 60 g strouhaných vlašských ořechů.

POSTUP PŘÍPRAVY

Nastrouhaná mrkvička do těsta je známá věc a kdo ji vyzkoušel, ten ví, jak je to dobré. Tak proč si neudělat i mrkvovou roládu?

Celá vejce a oba cukry vyšleháme do husté pěny, vmícháme mrkev, olej, sůl a směs prosáté mouky s práškem a skořicí. Těsto rozetřeme na plech 30 x 40 cm s pečícím papírem a v troubě předehřáté na 180°C upečeme (pekla jsem 11 minut). Korpus z plechu přesuneme na studenou podložku, po chvilce stočíme do rolády a necháme vychladnout. Suroviny na krém zamícháme. Z korpusu odstraníme papír, natřeme ¾ krému, stočíme roládu, zbývajícím krémem potřeme vrch a posypeme strouhanými ořechy. Moučník necháme několik hodin v ledničce ztuhnout.

Korpus se dobře dělá, nepraská. Krém je trochu řídký, ale nevytéká a za chvíli se vsákne do korpusu a pěkně ho zvláční. Roláda se dobře krájí pilkovým nožem, je málo sladká a krásně šťavnatá.

***