Burek - Banica - slaný šnek



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 balení FILO těsta ( Marks and Spancer, Makro…) +++200g balkánského sýra+++1 vejce +++125g bílého jogurtu, rozpuštěné máslo ( cca 100g)

POSTUP PŘÍPRAVY

Mražené Filo těsto necháme povolit a rozdělíme si množství plátů na třetiny. Připrávíme si směs na náplň smícháním rozdrobeného nebo nastrouhaného sýra, 1 vejce a jogurtu. Na čistou utěrku si dáme několik plátů těsta a naneseme 1/3 náplně. Pokapeme máslem a srolujeme. Do formy vyložené pečícícm papírem od středu rolujeme spirálu. To stejné uděláme i se zbytkem těsta. Na závěr "šneka" potřeme zbytkem rozpuštěného másla a dáme péct při 200st na 40 minut. Průběžně potíráme máslem nebo olejem. Hotovou banicu vytáhneme, pokapeme vodou, zakryjeme a necháme 20 minut chladnout.
Lze použít i listové těsto, ale ideální je filo…(325g hladké mouky, 2 lžíce oleje, 150ml vody a lžička soli)

Těsto si položíme na utěrku.
Naplníme náplní a pokapeme máslem a srolujeme.
Od středu postupně motáme spirálu...
Celý povrch pomažeme máslem a upečeme do zlatavé barvy
Pečeme asi 40 minut při 200 st.