Borůvkový tunel



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Korpus: 4 vejce, 4 PL cukru moučka, 4 PL polohrubé mouky, 1 PL oleje, 2 PL kakaa. Krém: 250 g tvarohu ve vaničce, 190 g zakysané smetany, 380 g Choceňského bílého jogurtu, cukr moučka dle chuti, borůvky, 10 g práškové želatiny, asi 50 ml vody. Dále: několik dětských piškotů, 100 g mléčné čokolády, kousek hořké čokolády.

POSTUP PŘÍPRAVY

Před nějakým časem po mně někdo chtěl rcept na tento tunel. Až teď jsem ho sepsala a tady je.

Celá vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny a vmícháme prosátou mouku. Těsto natřeme na plech 30 x 40 cm s pečícím papírem a v troubě předehřáté na 180°C upečeme asi 12 minut. Z vychladlého korpusu odstraníme papír, přiložíme formu na srnčí hřbet a odřízneme podle ní vrchní díl tunelu. Formu vyložíme potravinovou fólií a zbývajícím korpusem, který upravíme do formy, případně odřízneme přečnívající kousek. Pokud máme borůvky mražené nebo čerstvé, zalijeme je několika lžícemi vody, přidáme asi lžíci cukru a necháme přejít varem. Vychladíme. Můžeme použít i borůvkový kompot. Tvaroh, zakysanou smetanu, jogurt a cukr zamícháme. Vzniklý krém rozdělíme na polovinu. Želatinu nasypeme do vody a necháme nabobtnat, pak ji zahřátím rozpustíme (podle návodu na sáčku). Asi třetinu želatiny zamícháme do jedné části krému a krémem naplníme polovinu formy. Uložíme na několik minut do ledničky, aby bílá vrstva ztuhla. Do středu naskládáme piškoty rovnou plochou nahoru. Druhou třetinu želatiny vmícháme do borůvek se šťávou a těmi polijeme piškoty ve formě. Zbytek želatiny, pokud zatím začala tuhnout, znovu zahřejeme a vmícháme ji do druhé poloviny krému spolu s několika lžícemi borůvkové šťávy na obarvení. Tímto krémem doplníme formu, přiložíme odříznutý korpus, přikryjeme fólií, zatížíme a necháme v ledničce několik hodin ztuhnou. Tunel převrátíme na tác, polijeme čokoládou a ozdobíme. Krájíme opatrně nožem pilkou.

Tunely dělám ráda. Vypadají složitě, ale nejsou. A návštěvám moc chutnají.