Dýňová polévka z dýně Hokkaido



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 dýně Hokkaidó,1 palička česneku,1 cibule, olivový olej, hrubá mořská sůl,1 l vody

POSTUP PŘÍPRAVY

Tato dýně se nemusí loupat. Takže rozpůlíme, vydlabeme lžící dužninu se semínky - nevyhazujeme!
Dýni nakrájíme na kousky. Na pekáček dáme oliv. olej, přidáme kousky dýně, česnek vyloupaný - nepasíruji. Nechávám celé stroužky. Posypu hrubou solí - nemusíme šetřit a šup s pekáčkem do trouby na 190 stupňů - cca 45minut. Před koncem pečení dozlatova spěním v hrnci nakrájenou cibulku. Přidáme celý obsah co se pekl v troubě - česnek, dýni. Přilejeme vodu a ještě krátce povaříme. Polévku v závěru rozmixujeme. Nezahušťuji - je hustá dost, naopak, ještě trochu zředím vodou. Pak už jen dochutit - sůl, pepř. Občas přidávám kokosové mléko ( smetanu nemohu, děti na ní mají alergii ) Polévka je výborná! Děláme jí už roky a super. Nedávno se tento recept objevil i v televizním herbáři. :) Dobrou chuť.

Dýňová semínka se mohou opražit - zbavíme je pod vodou dužniny, co možná nejvíce. Dáme na pečící papír, nejlépe aby se nepřekrývala. pokapeme oliv. olejem cca lžičku a lžičku soli. Pečeme cca 40 minut na 180stupňů. Několikrát za dobu pečení promícháme. Když mají zlatavou barvu, vyndáme a necháme vychladnout. Buď konzumujeme samotné, nebo dozdobíme polévku.