Dortolenky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto na kolečka: 250g hladké mouky, 250g Hera (máslo),100g práškového cukru,100g mletých vlašských ořechů. Krém: 1/4 mléka, 1 vanilcukr, 3 lžíce polohrubé mouky, 1 máslo - 250g, 2 lžičky rumu. Strouhané vlašské ořechy na obalení dortíků.

POSTUP PŘÍPRAVY

Zpracovat těsto, chvilku nechat odpočinout. Pak vyválet na pomoučeném válu a dělat kolečka 3,5 průměr vykrajovačky. Upéct jako linecké. Krém: 1/4 mléka, 1 vanilcukr a 3 lžíce polohrubé mouky - vařit ve vodní lázni. Já v lázni nevařím, ale hlídat a míchat jak zběsilý. Vychladit. 1 máslo ušlehat a přidat kaši. Dávám ještě trošku rumu. Spojujeme vždy 3 kolečka - prostřední krátce máčíme v rumu Namazat jedno kolečko pak přidat kolečko namočené v rumu, namazat a dát horní kolečko. Dát ven trochu ztuhnout. Pak pomazat obvod dortíku krémem a okoulet v nastrouhaných vlašákách. Nahoru poleva z čokolády a ozdobit podle libosti - ořech, loupaná mandle, kandované ovoce, lentilka. Je naše oblíbené i když pracnější.