Martinská husa- pomalu pečená
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Husa -3- 4 kg,sůl,kmín,2 jablka,1 hruška
POSTUP PŘÍPRAVY
Husu umyjeme ,zbavíme zbytků peří.
Zvenku i zevnitř ji řádně osolíme a okmínujeme
Ovoce nakrájíme na čtvrtky–neloupeme , vykrojíme jadřinec. Tímto ovocem naplníme husu.
Pečeme ve třech fázích.
Husu dáme do pekáče , prsy nahoru a přikryjeme vrchním dílem- nepodléváme!
1.fáze ve 22,00 hodin – dáme takto připravenou husu do trouby, kterou nastavíme na 90°C a jdeme spát. Takto husu pečeme do 7,00 hod. Troubu celou noc neotevíráme ani neotáčíme ,nepodléváme.
2.fáze v 7,00 hodin ráno –husu podlijeme výpekem, teplotu zvýšíme na 120°C a pečeme další 3 hodiny.
3.fáze v 10,00 hodin slijeme sádlo do kastrůlku. Část výpeku ponecháme-husu s ním polijeme. Teplotu nastavíme na 180°C a pečeme ještě 1 hodinu do zlatova -stále přikrytou vrchním dílem.
Okolo 11 hodiny máme husu upečenou.
Tento recept mám vyzkoušený husa je krásně měkká a není vysušená.
Podáváme s bramborovým nebo petrželovým knedlíkem a kysaným zelím.