VÍDEŇSKÉ VANILKOVÉ ROHLÍČKY - nejlepší křehoučké cukroví



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Suroviny: 2 zarovnané hrnky hladké mouky, 240 g másla, 1 zarovnaný hrnek mletých vlašských ořechů, 1/2 hrnku moučkového cukru, 2 žloutky, citronová strouhaná kůra, vanilkový cukr smíchaný s moučkovým na obalení upečených rohlíčků. (hrnek na odměření mouky, ořechů a cukru je čtvrtlitrový)

POSTUP PŘÍPRAVY

Tohle vanilkové cukroví je ihned po upečení tak křehké, že je možná okamžitá ochutnávka. Rohlíčky stačí péct těsně před vánocemi, o svátcích budou velmi měkkoučké. Je to spravedlivá odměna za náročnější práci s těstem.

Postup: Suroviny zpracujeme raději v hluboké míse, než na vále /doporučuji to i u i lineckého/ a vytvarujeme kouli, nebo váleček. Zabalíme do potravinové fólie a necháme zaležet v ledničce do dalšího dne -minimálně 6 hodin - pěkně se zatáhne.

Pro tvarování rohlíčků, nebo i věnečků, vždy odkrajujeme jen kousek těsta, který rychle zpracujeme. Zbytek necháváme v ledničce, protože by se v teple po chvilce stalo lepivé a hůř se s ním pracovalo. Nemusíme se však bát vždy jemně pomoučit pracovní desku, pak je práce s ním docela příjemná - ale nepřemoučit. Takhle postupně vypracujeme všechny rohlíčky, které okamžitě vkládáme na plechy s pečícím papírem.

Mezi tím si rozehřejeme troubu na 180 st. C. Následně se pak věnujeme už jen pečení a snažíme se ničím jiným nerozptylovat - spálené je to coby dup. Délka pečení je mezi 12-15 minutami.

Velmi to hlídáme, v polovině času pečení obrátíme plech v troubě a tím si zkontrolujeme barvu.
Nenecháme ji moc zrůžovět, cukroví by zhořklo - jen slabě růžové, ale raději bílé.
Na dotek jsou upečené rohlíčky v troubě měkké, my ale hlídáme pouze čas a barvu.

Dokončení: Upečené rohlíčky necháme na plechu chvíli zatáhnout a zpevnit. Pak je horké obalujeme v cukru smíchaným s vanilkovým, při přenášení si pomáháme špachtličkou, protože cukroví je ještě příliš, měkké a lámavé. Ale po vychládnutí jsou čerstvě upečené rohlíčky již křehoučké a neztvrdnou ani do dalšího dne, postupným zaležením jsou tak měkké, až se téměř rozpadají.

Přeji dobrou chuť.

Někde na internetu jsem zachytila radu na formování rohlíčků a to pomocí potravinové fólie, přes kterou natlačíme kousek těsta do formičky, vytvarované cukroví následně vyjmeme a uložíme na plech pro upečení /viz moje rohlíčky na foto/.