SKVĚLÉ DROŽĎOVÉ KNEDLÍČKY DO POLÉVKY



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Suroviny na knedlíčky: 4 balení čerstvého droždí, malá cibule, 1-2 stroužky česneku, 1 celé vejce, 1/2-1 celý hrnek strouhanky, 1-2 lžíce oleje, zelené bylinky (nasekaná pažitka, petrželka, …), polévkové koření, tenký plátek másla.

POSTUP PŘÍPRAVY

Předkládám zde recept na drožďové knedlíčky, který jsem si postupně poupravovala dle požadavků své rodiny, ale základní receptura zůstala zachovaná. Vím zcela jistě, že se podle ní připravovala tato chuťově specifická zavářka do polévek u našich předků již před více, jak půl stoletím. Je to tedy další z oněch pomyslných rodinných štafet, kterou jsem přebrala a budu ji pro její oblíbenost v rodině předávat dál.

Postup: Na oleji orestujeme do růžova drobně nakrájenou cibuli s nasekaným česnekem. Pak přidáme rozdrobené droždí, které ze začátku vypustí hodně tekutiny - občas zamícháme. Postupně celá směs houstne, kterou již promícháváme nepřetržitě. Současně ji dochutíme, jak kdo má rád. Já přidávám pár kapek polévkového koření a sůl, někdy ještě dodám 1 stroužek česneku utřeného na kašičku. Hustou směs pak odstavíme bokem, ještě do horké přidáme plátek másla a necháme vychladit. Občas ji promícháme, mohl by se na povrchu tvořit škraloup.

Po vychládnutí dosolíme a vsypeme zelené bylinky /nasekaná pažitka, petržel…/, výsledná chuť by měla být výrazná. Nakonec přidáme celé vejce a dobře promícháme. Teď přichází důležitý moment, který rozhoduje, že knedlíčky budou v polévce měkké, ale pevné: "Zásadně zahušťuji strouhankou do potřebné hustoty, moukou ne“.

Namočenými dlaněmi pak vytvarujeme knedlíčky ve velikosti, jakou si zvolíme - já dělám větší. Všechny uložíme na prkýnko odpočinout a v jakémkoliv vývaru pozvolna uvaříme. Když vyplavou nahoru, ještě je malý moment dovaříme a vypneme sporák. Já do horké polévky přidávám zelené bylinky a sušenou majoránku, nakonec ještě uvařené domácí nudle s hráškem.

Přeji dobrou chuť.

Velikost knedlíčků si zvolíme sami.
Po vytvarování je chvíli necháme na prkýnku odpočinout.
Ještě jeden detailní pohled na „kulivárky“, jak se u nás větším knedlíčkům říká.