Risotto s chobotnicí

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Chobotnice mražená (min 1 kg, raději více), olivový olej, suché bílé víno (malvazia istriana, chardonay, veltlínské zelené), rýže arborio (jiná vhodná), sýr pecorino romano (jiný podobného typu), tymiám, petrželka, cibule šalotka, česnek, bobkový list, černý pepř, + (cibule, mrkev, petržel kořen), máslo, citron.

POSTUP PŘÍPRAVY

Večeře pro 3 - 6 osob.
Chobotnici (min. 1 kg) necháme pozvolna rozmrazit a pak vložíme do tlakového hrnce spolu s bobkovým listem, petrželkou, tymiánem a několika kuličakmi pepře. Lze přidat i cibuli, kořenovou zeleninu. Vaříme na mírném ohni cca 15 min od začátku varu. Poté necháme zchládnout. Chobotnici vyjmeme, rozdělíme na kusy (chapadla) a vyvařenou tekutinu uchováme.V rendlíku cca 1,5 - 2 l. zpěníme na 20 ml olivového oleje hrst jemně nasekané šalotky, po chvíli přidáme nasekané 1 - 2 stroužky česneku, krátce zarestujeme a přidáme větší hrnek rýže Arborio a opět krátce restujeme. Poté podlejeme 100 ml suchého bílého vína a necháme odpařit tekutinu. Následně postupně přidáváme vývar z chobotnice a vaříme za občasného míchání na mírném ohni al dente. Až je rýže téměř hotová, vmícháme 100 g strouhaného tvrdého sýra (pecorino romano) a hrst jemně sekané petrželky. Zamícháme, necháme krátce převařit a podle potřeby zředíme vývarem případně vodou do krémovité konzistence. Na závěr vmícháme polévkovou lžíci másla. Běm vaření risotta rozpálíme pánev s trochou olivového oleje a zprudka osmahneme vařenou chobotnici. Risotto podáváne na nahřátém talíři s chapadly a strojkem citronu, ozdobené snítkou petrželky či tymiánu. Zapíjíme nejlépe stejným vínem které bylo použito pro přípravu rissota, dětem citronádu (málo sladkou) nebo čistou vodu.