Pečené kuře

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Kuže chalzené (ideálně tzv. Zlaté kuře, farmářské kuře) cca 1200 - 1400 g, směs bylinek dle stavu "zahrádky" (tymián, dobromysl, rozmarým, estragon, majoránka) česnek, cibule, slanina (za studena uzená), sůl, máslo, bílé víno (veltlínské zelené), drobné brambory.

POSTUP PŘÍPRAVY

Kuře osolíme jak po povrchu tak v tělní dutině. Opatrně prsty uvolníme kůži na prsou, vnitřní část stehen a dle možnosti i kůži na vnější části stehen. Připravíme si snítky čersvých bylinek, 6 - 8 stroužků česnku (celých nebo půlených), 1 větší cibuli na 1/4 nebo raději několik drobných cibulí, plátky slaniny. Pod uvolněnou kůži, kamkoli se dostaneme vkládáme plátky slaniny, snítky bylinek a česnek. Do tělní dutiny vložíme cibuli, česnek, bylinky. Kuře položíme do pekáče prsní čásní dolů na plátek másla, podlejeme vývarem nebo vodou a 100 ml vína, přidáme nespotřebovaný zbytek bylinek. Přikryjeme a pečeme při 130 stC asi 1,5 hodiny. Poté odkryjeme, kolem kuřete vložíme do pekáře celé nebo půlené brambory, zvýšíme teplotu na 160st. C a pečeme dokud se kuře nezačne barvit. Poté je opatrně obrátíme, přidáme trochu másla (do 50 g) a pečeme dále při stejné teplotě při zapnutém proudění vzduchu. Průběžně podléváme. Jednotlivé porce podáváme s pečenou cibulí i bylinkami a obkládáme pečenými brambory. Zapíjíme jablečným moštem případně vínem použitým k přípravě.