Rillettes podle Karolíny



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

prorostlý bůček ( já dělám i z plecka , kotlety) 2 kg ,bílé víno 400 ml( lze nahradit vodou) , sůl 4 lžičky ,rozmarýn 1 snítka

POSTUP PŘÍPRAVY

Vepřové nakrájejte na kostičky o velikosti minimálně 1,5–2 cm, dejte je do silnostěnného hrnce, promíchejte se solí, podlijte polovinou vína a nechte velmi pomalu pod poklicí vypékat na mírném plameni.
Celá příprava rilettes bude trvat cca 4 hodiny, mezitím se vám vypeče sádlo a maso v něm krásně změkne.
Rillettes občas kontrolujte – maso by se nemělo smažit, spíš mírně vařit v sádle, takže kdykoliv bude příliš nabírat barvu a hrozit připalováním, podlijte ho vínem.
Asi po třech hodinách přípravy přidejte rozmarýn nasekaný na malé kousky. Jídlo je hotové, až je maso krásně měkké. Pomozte mu na konci ještě vidličkou ( lze použít i štouchadlo na brambory)– rozmělněte ho na menší kousky.
Hotové rillettes nalijte do sklenic, kokotek nebo jiných hezkých nádob, kousky masa vyčnívající nad hladinu zatlačte vidličkou a nechte ztuhnout.Povrch můžete ozdobit pár větvičkami rozmarýnu.
Výborné na čerstvém chlebíku s cibulkou.

DOBROU CHUŤ..