Ořechový chléb zadělávaný v pekárně-pečený v troubě



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

360 ml podmáslí,250g pšeničné celozrnné mouky,250 g žitné mouky,2 lžičky medu,20g droždí,1 lžička soli,100 g ořechů

POSTUP PŘÍPRAVY

Do mísící nádoby nalijeme podmáslí, přidáme med,odváženou mouku ,lžičku soli ,nahrubo nasekané ořechy ( pár jich můžeme nechat celých), navrch nadrolíme čerstvé droždí. Zapneme program těsto a necháme pracovat . Po ukončení programu ,těsto vyndám ,propracuji na vále . připravím si ošatku, vysypu ji hladkou moukou a dám do ní těsto, nechám ještě půl hodiny kynout( nemáme-li ošatku propracujeme pouze do bochánku). Mezi tím si vyhřeju troubu na 250°C na 10 minut do ní dám větší kastrol s pokličkou. Ten pak opatrně vyndám ,dno posypu hladkou moukou a těsto s ošatky do něj opatrně přendám, potřu vodou , přiklopím pokličkou a dám péct .Po 20 minutách stáhnu teplotu na 200°C ,sundám pokličku a chléb dopékám ještě 30 minut. Pak ho vyndám z trouby potřu vodou a nechám v kastrole ještě asi 10 minut , vyndám ho z kastrolu a pod utěrkou nechám úplně vychladnout.