Bezlepková kynutá vánočka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Ingredience 500g bezlepkové mouky 150g Korunního cukru moučka 100g rozinek 7g soli citrónová kůra Korunní cukr na posypání moučníků 350g vody 100g másla 2 vejce 1 balíček droždí (42g) mandle na ozdobení

POSTUP PŘÍPRAVY

Všechny přísady by měly mít teplotu 30 °CDroždí rozdrobíme, zasypeme troškou cukru a opatrně zalijeme trochou vody, necháme na teplém místě vyběhnout a v míse smícháme s ostatními přísadami. Důkladně prohněteme a vytvoříme vláčné těsto.Rozdělíme do 9 pramenů a upleteme jeden pletenec ze 4 pramenů, jeden pletenec ze 3 pramenů a jeden ze 2 pramenů.Upletenou a poskládanou vánočku ozdobenou mandlemi, dáme na teplé místo vykynout podobu 30 minut. Potom pečeme na plechu vyloženém papírem na pečení cca 30-40 minut při teplotě 200 °C. Doporučuji dát do trouby mísu s vodou, bezlepkové pečivo není tak vysušené. Ještě horké pocukrujeme.Můj osobní tip: místo vody použít mléko, a místo jednoho kynutí, nechat vykynout těsto ještě před pletením cca 20 minut.Dobrou chuť!