BEZVAJEČNÉ NOKY-VELMI RYCHLE A JEDNODUŠE PŘIPRAVENÉ



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Porce na 1 osobu: 100 ml vody, 100 g hladké mouky, špetka soli, tenký plátek másla nebo trochu oleje na omaštění hotových noků (tuk ale přidávat nemusíme, záleží na tom, k čemu nočky budeme podávat).

POSTUP PŘÍPRAVY

U těchto nenáročných nočků je především výhodná blesková příprava a minimum ingrediencí. Velmi dobře se uplatní jako příloha teplé, vlažné i studené při nespočetných variantách servírovaných jídel. Nechala jsem se inspirovat svými milými zahraničními přáteli, kteří si je vaří a od kterých také vím, že jsou tyhle noky oblíbené zejména v italské přímořské oblasti, kde se podávají i s lososem nebo k mušličkám.

Postup:
Osolenou vodu necháme dojít k varu a do ní naráz vysypeme mouku, kterou mícháme na mírném plameni, dokud se neodlepí od stěn kastrolku.

Horké těsto vyklopíme na pracovní desku, malou chvilinku necháme vychladnout.a ještě teplé ho půl minuty zpracováváme. Vytvoříme dlouhé, tenčí válečky a ukrajujeme kousky dle zvolené velikosti.

Výhoda je ta, že noky můžeme zamrazit, nebo je nechat uložené v ledničce klidně do dalšího dne. Je nutné doplnit, že nakrájené nočky pak ještě vaříme v mírně osolené vodě. Jak vyplavou, jsou hotové a necháme je v cedníku okapat. Trošku je kvůli slepení můžeme promastit olejem nebo máslem-záleží, k čemu je budeme podávat.

Přeji dobrou chuť.

Pohled na 3 menu s přílohovými noky: Hrášek se slaninou, masové kostky ve vlastní šťávě a kapustové pyré s vypraženou slaninou-dobrou chuť.
Postup-jakmile se těsto odlepuje od stěn, kastrolek odstavíme.
Horké těsto vyklopíme na desku.
Z těsta vytvoříme dlouhé a tenčí válečky. I když se těsto moc nelepí, podsypat ho jemně moukou můžeme.
Válečky nakrájíme na zvolenou velikost, v našem případě na drobnější tvar.
Neodmyslitelná slanina.
Nočky s hráškem a slaninou chutnají jak vlažné, tak i studené.
Noky s kapustovým pyré a vypraženou slaninou jsou výborné teplejší.
Nočky jsou vynikající i s masovými kostkami ve vlastní šťávě.