Kroucený koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: 350 g hladké mouky, 100 g másla, 25 g droždí, sůl, 170 ml mléka, 2 žloutky, 1 PL cukru krupice. Náplň: 500 g tvarohu, 1 vejce, cukr dle chuti. Sníh: 4 bílky, 140 g cukru krupice. Dále: švestková povidla, vlašské ořechy.

POSTUP PŘÍPRAVY

Těsto vypracujeme v pekárně obvyklým způsobem.
Vykynuté těsto rozdělíme na 3 stejné díly. Každý díl roztáhneme na obdélník, potřeme povidly, posypeme sekanými ořechy a srolujeme delší strany k sobě, ale s mezerou uprostřed. Závin opatrně přeneseme na plech s pečícím papírem. Všecky tři záviny se nám vejdou na jeden plech.
Na náplň vymícháme tvaroh s vajíčkem a cukrem. Náplň natřeme do nestočených středů a necháme těsto ještě chvíli kynout na plechu. Boky závinů před pečením potřeme rozpuštěným máslem a v troubě předehřáté na 180°C upečeme (pekla jsem 20 minut).
Z bílků a cukru ušleháme pevný sníh. Pokud nám zbyla náplň, doplníme ji na záviny po vytažení z trouby, na to natřeme sníh a ještě zapékáme na 170°C asi 14 minut.
S těstem se dobře pracuje, záviny nepraskají a upečené se dobře krájí.

Tady jsem použila i trochu makové náplně, která mi zbyla z jiného pečení.