LEVANDULOVÝ SIRUP



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

miska levandulových květů, 1 citron, 3 kousky celé skořice, 3kg cukru, 3 litry vody, kyselina citronová 50g

POSTUP PŘÍPRAVY

Natrháme levandulové květy i se stopečkou, volně nasypeme do 4 litrové sklenice nebo do plastové /skleněné mísy (nemá být kovová nádoba), zalejeme převařenou vodou - pozor, než naléváme - necháme chvilku vychladnout, aby sklenice nepraskla! Přidáme 3-4 kousky celé skořice, nakrájíme na kolečka 1-2 citrony (kůru opláchneme nebo ořežeme), poté přisypeme kyselinu citronovou 40 - 50g, voda se krásně zbarví do fialkova. Necháme luhovat 24hodin, ne na přímém slunci. Na druhý den vložíme do velkého kastrolu plátno /plínku, přes kterou přecedíme obsah lahve a dobře vymačkáme. Levanduli vyhodíme. Voní to celým bytem, citlivější osoby s tím mohou mít problém...Levandulovou vodu ještě doplníme holou vodou tak, abychom měli 3 litry v hrnci. Zahříváme na 85 stupňů, jakmile dosáhneme této teploty, hned vypneme. Nemá projít varem! Ještě horké naléváme do dobře vymytých skleněných lahví AŽ PO OKRAJ, zamezí se přístupu vzduchu, víčka se dobře chytnou a sirup se nekazí...Víčka musí být vyvařená. Po naplnění chvilinku obracím dnem vzhůru, abych zničila všechny zárodky na víčku.... SIrup je krásně voňavý a nejlépe chutná s perlivou vodou.

Natrháme misku levandule
volně naplníme velkou sklenici, přidáme nakrájený citron a skořici vcelku
Pak zalejeme převařenou vodou a přisypeme kyselinu citronovou - voda se krásně zbarví - zfialoví...
Necháme vyluhovat do druhého dne - ne na přímém slunci, v pokojové teplotě.
Další den vše přecedíme přes plínku nebo přes plátýnko a dobře vymačkáme do velkého hrnce, případně doplníme vodu tak, abychom dohromady měli 3 litry levandulového výluhu v hrnci.
Do hrnce přisypeme 3 kg cukru krystalu / krupice a zahříváme, občasným mícháním necháme zcela rozpustit...
Do hrnce vložíme zavařovací teploměr a kontrolujeme - teplota by neměla přesáhnout 85 stupňů, hlavně nemá přejít varem, chuť i vůně by se změnily...
Ještě horký sirup co nejdříve naléváme do dobře vymytých skleněných lahví až po okraj, abychom zamezili přístupu vzduchu, víčka se krásně chytnou, pokud láhev na chvilku převrátíme dnem vzhůru a navíc zamezíme množení plísní, takže si zaručíme trvanlivost...
Z jedné dávky vyrobíme zhruba 7 sirupových sklenic...Krásné letní dny ovoněné levandulí :-)