BRÝDO (recept od paní Brýdové)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

kuřecí nebo krůtí maso,jakákoli uzenina,kukuřice,olej,sůl,koření dle chuti...

POSTUP PŘÍPRAVY

Není to složité, není to nikdy stejné, ale vždy je to velice žravé

Připravte si maso nakrájené na malé kousky - já nejčastěji používámkuřecí nebo krůtí maso - a abych ho měla nakrájené na stejně malé kousky dělám to tak, že ho krájím tak hodinu po vyndání z mrazáku - ještě je tuhé, ale už jde krájet - a kousky jsou jeden jako druhý... a navíc takto nakrájené rychle rozmrznou než kdyby maso zůstalo vcelku

K nakrájenému masu přidáme dvě lžíce oleje a libovolné koření - tím, že pokaždé sáhnu po jiném mohu vytvořit sto variant na Brýdo... a také můžete přidat další věci - jako třeba pikantní klobásky.

Dalšími velice důležitými ingrediencemi, bez kterých se prostě Brýdo neobejde je kukuřice (my nejraději tu od Bonduelle) a hotová jíška tmavá... vím, že se dá udělat jíška i klasicky, dokonce jsem to kdysi dávno párkrát zkusila, ale co extistují tyto instantní tak nedělám jinak...

Ani ne za hodinku je maso rozmrazené a můžeme pokračovat... samozřejmě je lepší, když leží naložené v koření déle, ale když není moc času,tak stačí i krátce.
Rozpálíme si hlubokou pánev typu WOK, takže pěkně nasucho, ta trocha oleje ve směsi bude bohatě stačit... a maso zprudka osmahneme... poté co je osmahnuté přidáme malou plechovku kukuřice a promícháme...

Pokud chcete mít směs sušší, můžete v této fázi skončit, ale pokud máte rádi omáčky a sosíky tak podlijte směs asi deckou horké vody a můžete přidat trochu vývaru (já používám slepičí bujon) a nechat chvíli provařit a pak zahustit hotovou tmavou jíškou - té stačí zase jen minutka, dvě vaření...

a hotovo... u nás nejraději podáváme s rýží...
Variací na Brýdo je spousta... třeba když zajdete do lesa a najdete houby.

Kuřecí maso a houby osmahněte na cibulce, okořeňte (například kořením gyros... přidejte třeba burské oříšky a kukuřici...