sekaná ala svíčková-podle isindy



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Zeleninový základ:5 dkg špeku (slaniny),olej (nebo máslo),2 mrkve,1 petržel,1/2 celeru (menšího),1 cibule (menší),Sekaná:1 kg mletého masa,2 housky,1 dcl mléka,3 vejce,sůl,mletý pepř,1 cibule (menší),1 lžíce oleje,1 lžíce vegety ,Do omáčky:5 kuliček jalovce,5 kuliček nového koření,5 bobkových listů,10 kuliček pepře,100 ml smetany na vaření,citronová šťáva

POSTUP PŘÍPRAVY

Zeleninu očistíme a nastrouháme najemno, špek nakrájíme na kostičky, cibuli oloupeme a také nakrájíme najemno.

2
Ve vyšším pekáči, ve kterém budeme péct i sekanou, vyškvaříme na oleji či másle špek, přidáme cibuli, restujeme dozlatova a poté restujeme i nastrouhanou zeleninu.

3
Směs shrneme ke kraji, abychom do pekáče mohli umístit 2 šišky sekané.

4
Housky nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem, přidáme vejce, najemno nasekanou a na troše oleje osmaženou cibuli, koření (sůl, pepř, žluté) a důkladně promícháme. Podle potřeby zahustíme strouhánkou.

5
Vytvarujeme dvě šišky a ty vložíme do pekáče k zelenině.

6
Zalijeme vše horkou vodou, aby byla zelenina potopená a sekaná cca do 1/2 ponořená, vložíme bobkový list a sítko s kořením, přikryjeme a pečeme v předehřáté troubě cca 1 hodinu na 200°C.

Po upečení sekanou vyjmeme, odstraníme bobkový list a sítko s kuličkami koření, zeleninu spolu s výpekem rozmixujeme či propasírujeme, podle potřeby přidáme horkou vodu, provaříme a přidáme smetanu. Vzhledem k rozmixované zelenině už není potřeba zahušťovat (ale kdyby přeci, lze použít jak jíšku, tak záklechtku z vody a mouky).

8
Omáčku dochutíme citronem.