OSVĚŽUJÍCÍ KEFÍROVÁ POLÉVKA s červenou řepou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Ingredience na polévku pro tři osoby: 250 g vařené, nahrubo nastrouhané červené řepy, 250 ml kefíru, sůl, pepř (nemusí být), ½ vejce uvařené natvrdo a nakrájené na kostičky, 1 střední salátová okurka, oloupaná a nakrájená také na malé kostičky. Dozdobení polévky: 3 PL zakysané smetany, 1 a ½ natvrdo uvařeného vejce, kopr nebo pažitka. Příloha: 3 uvařené střední brambory, sůl, olej, pažitka.

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup práce:
Uvařenou červenou řepu nahrubo nastrouháme, osolíme, opepříme a v misce smícháme s kefírem.
Přidáme kostičky okurky a natvrdo vařeného vajíčka /z jedné půlky/, pořádně promícháme a uložíme do ledničky.
Při servírování polévku rozdělíme do tří misek nebo talířků, každou porci ozdobíme půlkou vajíčka, smetanou a posypeme nasekaným koprem nebo pažitkou.
V další misce předkládáme k polévce teplé přílohové brambory, které jsme osolili, posypali pažitkou a lehce zakápli olejem.
Dobré pochutnání.

Dovětek: Z běžných surovin se ve velmi krátkém čase vykouzlí lahodná a velmi osvěžující polévka, která se připravuje na mnoho způsobů, za použití dalších surovin. U nás v celé oblasti je zvykem současně podávat teplou přílohu z brambor, jak je uvedeno v postupu-do polévky je ale již nepřidáváme.

Na obrázku jsou nachystané suroviny: Uvařená řepa, salátová okurka, kefír, 2 vejce natvrdo (kostičky z ½ vajíčka vložíme do polévky a zbývající 3 poloviny necháme na ozdobu).
Uvařenou řepu strouháme nahrubo.
Strouhanou řepu vložíme do misky, dochutíme solí a pepřem, smícháme s kefírem a doplníme malými kostičkami z půlky vajíčka a celé okurky.
Vše dobře promícháme a necháme v ledničce vychladit. Mezi tím uvaříme brambory.
Před podáváním polévku rozdělíme do tří misek nebo hlubších talířků, dozdobíme snítkou kopru, 1 lžící zakysané smetany a dvěma dílky z půlky vajíčka.
K vychlazené polévce je u nás zvykem servírovat misku uvařených, ještě teplých, jemně solených brambor, lehce zakápnutých olejem a sypaných pažitkou
.Připravené celé menu.
Kefírová polévka s červenou řepou a bramborovou přílohou je lehký a velmi osvěžující pokrm.