Marmeláda z černého rybízu
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1000 g černého rybízu\r\n1x Extra želírovací cukr 2:1\r\nTrochu kyseliny citrónové\r\n4 malé sklenice
POSTUP PŘÍPRAVY
Ovoce natrháme. Sklenice v troubě na 20 min. vyvaříme, víčka vyvaříme- dáme sušit. Rybíz odšťopkujeme a řádně vypláchneme v cedníku, necháme okapat. Navážíme 1000 g. Poté v hrnci rozmixujeme, na každém záleží, jak moc. Já nechávám vždy pár kousků "přiznaných". Dáme vařit s želírovacím cukrem a kys. citronovou přivedeme k varu. Stále sbíráme pěnu! Poté, když je poznat, že hmota je mírně tvrdší, odstavíme a hned naléváíme. Poté otočíme sklenice dnem vzhůru, tak poznáme, jestli vše chytly. Dobrou chuť. Jam je mírně kyselý až kyselý.
|
Natrháme rybíz |
|
Šťopky pryč-trvá hodinu |
|
Omejeme |
|
Sklenice vypálit v troubě na 100, víčka vyvařit |
|
Rozmixujeme |
|
Přidáme žel. cukr a kys. citrónovou |
|
Sundáme pěnu |
|
Naplníme a víčkama dolů |