Domácí ravioli



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

* ZÁKLADNÍ TĚSTO: 2 celá vejce, lžička vody, 50 g hladké pšeničné mouky, 150 g semolinové mouky; * NÁPLŇ: dle chuti; * OMÁČKA: dle chuti

POSTUP PŘÍPRAVY

Používám formu od Tescomy a toto množství těsta vychází na 3 formy.


Vejce v míse rozšlehat s vodou.
Potom přidat obě mouky a vypracovat pružné nelepivé těsto. Těsto přikrýt folií a nechat nejméně hodinu odpočinout v lednici.

Z těsta připravit plát o tloušťce 1 mm:
- ve strojku na těstoviny (Imperia) mi to vychází na třetí zářez od konce
- pokud se těsto válí na vále, tak pak placku nařezat na pásy o velikosti cca 28x12 cm

Jednu stranu pásu pomoučnit, položit na formu pomoučněnou stranou dolů a prstem lehce vytvořit důlky.
Do důlků vložit náplň v takovém množství, aby důlek byl plný a náplň byla zarovnaná s okrajem formy.

Těsto mezi náplněmi potřít vodou a překrýt druhým plátem těsta.
Přes těsto na formě několikrát přejet válečkem.

Odstranit oříznuté okraje (a z nich si nakrájet třeba nudličky do polévky).
Na formě zvednout mřížku a těstoviny vyklopit.
Vyklopené ravioli rozebrat na jednotlivé kousky a vařit v osolené vodě ještě 2-5 minut poté, co vyplavou na hladinu.

Poté scedit a podávat s oblíbenou omáčkou.

Forma od Tescomy.
Z těsta připravit plát o tloušťce 1 mm: ve strojku na těstoviny (Imperia) mi to vychází na třetí zářez od konce; pokud se těsto válí na vále, tak pak placku nařezat na pásy o velikosti cca 28x12 cm.
Jednu stranu pásu pomoučnit, položit na formu pomoučněnou stranou dolů a prstem lehce vytvořit důlky. Do důlků vložit náplň v takovém množství, aby důlek byl plný a náplň byla zarovnaná s okrajem formy.
Těsto mezi náplněmi potřít vodou a překrýt druhým plátem těsta. Přes těsto na formě několikrát přejet válečkem.
Odstranit oříznuté okraje (a z nich si nakrájet třeba nudličky do polévky). Na formě zvednout mřížku a těstoviny vyklopit.
Vyklopené těstoviny rozebrat na jednotlivé kousky.
Vařit v osolené vodě ještě 2-5 minut poté, co vyplavou na hladinu. Poté scedit a podávat s oblíbenou omáčkou.