BABIČČINY SKVĚLÉ - OPÉKANÉ ČESNEKOVÉ BRAMBORY



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Suroviny na jednu porci: 5-6 kusů středních brambor, sůl, 2 stroužky oloupaného česneku, slunečnicový olej, (Je dobré přidat o 1-2 brambory víc, protože musíme počítat s neodolatelným uzobáváním při opékání).

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento snadný způsob úpravy brambor, který úspěšně připravuje v naší rodině babička, je velmi vhodný nejen v podobě přílohy k masu, ale i skvěle chutná jako samostatný pokrm.

Postup:
Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kousky libovolných tvarů tak, aby se jejich plošky dobře opékaly. Vhodíme je do osolené vroucí vody a vaříme asi 5 minut do poloměkka.
Vidličkou vyzkoušíme měkkost předvařené brambory, která by měla mít konzistenci mezi měkkou a syrovou bramborou, ale ještě se nedá konzumovat. Rozhodně by neměla být měkká, nebo se rozpadat, to je velmi důležité, pro tuto přípravu.

Na sítku je necháme důkladně okapat a trochu osušit. Ideální je předvařit brambory předem a nechat je zcela vychládnout.

Mezi tím připravíme pánvičku-nejlépe s nepřilnavým dnem-malinko zakápneme olejem.
Až je trochu rozpálený, vhodíme brambory a opékáme po obou stranách, několikrát otáčíme.

Když začnou brambory zlátnout, na pánvičce je potřeme rozmačkaným česnekem s troškou soli
a opět je několikrát obrátíme. Aby česnek zavoněl, musí se s bramborou krátce orestovat.
(Pokud česnek přidáme hned na začátku opékání, spálil by se a na bramborách by mohly být od něj tmavé a hořké skvrnky).

Jak brambůrky získají zlatavou barvu, servírujeme-můžeme je malinko pokapat i rozpuštěným máslem-podle toho, jak kdo to má rád a je zvyklý. Třeba i posypat nakrájenou pažitkou, nebo petrželkou.

Přeji dobrou chuť.

Můj tip: Výborné jsou s tatarskou omáčkou, kečupem, s nakládanou okurkou, kápií, kukuřicí, zelným, hlávkovým, okurkovým nebo rajčátkovým salátem apod…

Když jsou brambory předvařené, ochutnáme, zda jsou dostatečně slané-případně tedy ještě dosolíme.
Zlatavé brambůrky můžeme také posypat krájenou pažitkou, nebo petrželkou. Na obrázku jsou přizdobené nakládanou okurkou.
Přeji dobrou chuť.