Bramborové těsto na knedlíky sladké i slané

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1/2 kg oloupaných, pokrájených brambor, sůl, 13 dkg krupice, 13 dkg polohrubé mouky, 1 vejce a 1 lžíce octa

POSTUP PŘÍPRAVY

Brambory uvaříme v osolené vodě, scedíme a umačkáme na kaši. Přidáme krupici a polohrubou mouku, promícháme a přikryjeme pokličkou a necháme cca 10 min. zapařit. Poté těsto vyklopíme a necháme vychladnout, přidáme vejce, ocet a vypracujeme těsto. Pak už tvoříme knedlíky s uzeným či ovocem, nebo prázdné jako přílohu.Knedlíky vkládáme do vařící mírně osolené vody a hned je opatrně zamícháme, aby se nepřilepily ke dnu. Zvolna vaříme, hotové knedlíky vyndáme a necháme okapat. Není to můj recept, někde jsem ho našla, ale u nás je hodně oblíbený hlavně švestkové nebo borůvkové. S těstem se moc pěkně pracuje. Přeji dobrou chuť!!!!