ŠVESTKOVÉ KNEDLÍKY SYPANÉ STROUHANÝM PERNÍČKEM



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Suroviny na kynuté těsto: 3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek vlažného mléka, 1 lžička cukru, ½ kostky droždí, 1 vejce, špetka soli. Ostatní suroviny: Ovoce, perník na strouhání, moučkový cukr, máslo.

POSTUP PŘÍPRAVY

Perník ve všech podobách pro mě odjakživa vždy představuje mimořádnou záležitost.
Je i výtečný nastrouhaný na ovocných knedlících, kde příjemně ladí se švestkovou, nebo borůvkovou náplní.

Postup:

Připravíme si kvásek přímo v míse s moukou, ve které si vytvoříme důlek.
Z předepsané dávky přilijeme trochu vlažného mléka, přidáme rozdrobené droždí a vše pocukrujeme.
Malinko zahrneme moukou, mísu přikryjeme utěrkou a 10-15 minut počkáme, než kvásek vykyne.
Potom přidáme zbývající suroviny, vypracujeme hladké a nelepivé těsto, které necháme přikryté znovu kynout.

Z těsta pak vytvoříme knedlíky, které naplníme ovoce a vaříme pod pokličkou zhruba 5 minut. Odkryjeme a vaříme dalších 3-5 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme a propíchneme je špejlí, aby unikla pára.
Posypeme je strouhaným perníkem a pokropíme rozpuštěným máslem.

Přeji dobrou chuť.

Foto hotových knedlíků.
Vykynuté těsto je už za 45 minut.
Vyloupané švestky nachystané na plnění knedlíků.
Ovocem naplněné knedlíky ještě necháme chvíli dokynout.
Pod pokličkou vaříme knedlíky pouze prvních pět minut-dle velikosti.
Uvařené a scezené knedlíky propícháme špejlí, kvůli úniku páry.
Často místo klasického perníku určeného ke strouhání, s oblibou používám perníčky slepované švestkovými povidly nebo borůvkovou náplní, celé máčené v čokoládové polevě. Nechám je předem zamrazit a pak je nastrouhám-viz obrázek.
Nastrouhaným perníčkem knedlíky bohatě posypu, kapku pocukruji a nakonec zaliji rozpuštěným horkým máslem.