POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Suroviny na kynuté těsto: 3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek vlažného mléka, 1 lžička cukru, ½ kostky droždí, 1 vejce, špetka soli. Ostatní suroviny: Ovoce, perník na strouhání, moučkový cukr, máslo.
POSTUP PŘÍPRAVY
Perník ve všech podobách pro mě odjakživa vždy představuje mimořádnou záležitost.
Je i výtečný nastrouhaný na ovocných knedlících, kde příjemně ladí se švestkovou, nebo borůvkovou náplní.
Postup:
Připravíme si kvásek přímo v míse s moukou, ve které si vytvoříme důlek.
Z předepsané dávky přilijeme trochu vlažného mléka, přidáme rozdrobené droždí a vše pocukrujeme.
Malinko zahrneme moukou, mísu přikryjeme utěrkou a 10-15 minut počkáme, než kvásek vykyne.
Potom přidáme zbývající suroviny, vypracujeme hladké a nelepivé těsto, které necháme přikryté znovu kynout.
Z těsta pak vytvoříme knedlíky, které naplníme ovoce a vaříme pod pokličkou zhruba 5 minut. Odkryjeme a vaříme dalších 3-5 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme a propíchneme je špejlí, aby unikla pára.
Posypeme je strouhaným perníkem a pokropíme rozpuštěným máslem.
Přeji dobrou chuť.
Foto hotových knedlíků. |
Vykynuté těsto je už za 45 minut. |
Vyloupané švestky nachystané na plnění knedlíků. |
Ovocem naplněné knedlíky ještě necháme chvíli dokynout. |
Pod pokličkou vaříme knedlíky pouze prvních pět minut-dle velikosti. |
Uvařené a scezené knedlíky propícháme špejlí, kvůli úniku páry. |
Často místo klasického perníku určeného ke strouhání, s oblibou používám perníčky slepované švestkovými povidly nebo borůvkovou náplní, celé máčené v čokoládové polevě. Nechám je předem zamrazit a pak je nastrouhám-viz obrázek. |
Nastrouhaným perníčkem knedlíky bohatě posypu, kapku pocukruji a nakonec zaliji rozpuštěným horkým máslem. |