BRAMBOROVO-CIBULKOVÁ AMOLETA připravená na dva způsoby



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Ingredience pro 4 osoby: 4 brambory předem uvařené ve šlupce, 4 žluté cibule, 6 vajec, olej, sůl.

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup práce:
Předem uvařené brambory ve šlupce oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Osmažíme nakrájenou cibuli na proužky a vmícháme do ní kostičky brambor a dochutíme.
Bramborovo-cibulovou směs spojíme s dobře osolenými a rozšlehanými vejci.

První způsob přípravy: Amoletu můžeme na mírném plameni a v trošce oleje usmažit po obou stranách dozlatova přímo na pánvičce. Při otáčení si pomůžeme talířkem, který přiklopíme na pánvičku a rychleji ji obrátíme. Pak už jen necháme z talířku amoletku vklouznou zpět přímo do pánvičky a dosmažíme i tu druhou stranu.

Druhý způsob přípravy: Směs rozprostřeme do menší formy s pečícím papírem a upečeme ji při teplotě 180 st. Dobu pečení v troubě při druhé variantě začínáme po čtvrthodince bedlivě hlídat, protože čas nelze přesně určit. Cibulovo-bramborovou směs pečeme tedy až do zezlátnutí.

Nechá se trochu vychladnout, čerstvá se konzumuje především teplá i vlažná. I druhý den je amoletka výborná především zastudena, neohřívaná.
Dobré pochutnání.

Servírujeme třeba s plátky ředkviček a nakládané okurky.
K osmažené cibulce přidáme kostečky brambor.
Směs dobře dochutíme a smícháme s osolenými vejci.
Zvolíme si některou z variant tepelné úpravy: Osmažit přímo na pánvičce, nebo zapéct v troubě. Obě jsou stejně dobré.
Krásnou zlatavou barvu docílíme zejména pečením v troubě.