Žitný chléb se semínky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 hrnky žitné mouky 1/2 hrnku špaldové mouky slunečnicová a lněná semínka 1lžíce jemných ovesných vloček 1 lžička sušené droždí 1a1/2 lžička soli 1a1/2 hrnku vody

POSTUP PŘÍPRAVY

Do mísy nasypeme 2 hrnky žitné mouky, do stejného hrnku nasypeme 1/2 hrnku špaldové mouky a doplna dosypeme slunečnicová a lněná semínka, přidáme sůl, droždí a vločky, promícháme. Nakonec přidáme vodu, řádně promísíme a necháme v teple přikryté utěrkou kynout 8-12 hodin.
Většinou si chystám těsto večer a peču ráno.
Poté si nahřejeme troubu i s pekáčem s víkem, nebo nerezový hrnec i s poklicí ( bezplastových uší a doplňků!) na 230°C 30 minut. Do horkého pekáče nebo hrnce opatrně vyklopíme těsto, přiklopíme poklicí a pečeme 35 minut na 230°C, poté sundáme poklici a ještě pečeme 20 minut.