TĚSTOVINY ZAPÉKANÉ V PLÁTCÍCH grilovaného lilku



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Ingredience pro 4 osoby: 350 g nevařených suchých těstovin (jakékoliv), 2 velké, čerstvé, lesklé lilky s tuhou dužinou, 300 g mletého masa, 1 deci bílého suchého vína, 1 mozzarellu (nebo jiný měkčí sýr-výborný je zauzený), 50 g strouhaného parmezánu (do těstovin), 2 PL parmezánu (1 PL do mletého masa a 1 PL na posypání), 500 g rajčatové šťávy, 1-2 PL strouhanky (do mletého masa), 3 stroužky česneku (z toho 2 vcelku, které po vydušení vyhodíme), 1 malé vejce (do mletého masa), sůl, petržel, bazalka.

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup práce v následujících bodech:

1-Lilky nakrájíme na plátky, ogrilujeme na pánvičce, jemně osolíme a dáme bokem.

2-V misce osolíme 150 g mletého masa, které smícháme s vejcem, jedním utřeným stroužkem česneku, 1 PL parmezánu, nasekanou petrželkou a strouhankou. Utvoříme malé kuličky, které ve větší pánvi s olejem usmažíme po všech stranách a přendáme je na talíř.

3-Ve stejné pánvi podusíme zbytek mletého masa s celým česnekem, podlijeme vínem a necháme šťávu vypražit-pak stroužky česneku vyděláme. Přidáme rajčatovou šťávu, bazalku a vaříme na mírném ohni. Když dosáhneme hustou šťávu, dosolíme ji a dáme bokem asi 5-6 PL na polití.

4-Formu o průměru 24-26 cm vymastíme a dno vyložíme vystřihnutým kolečkem pečícího papíru.
Takhle připravenou formu celou vyložíme grilovanými plátky lilků-viz obrázek č. 4.

5-Vaříme těstoviny jen polovinu času, než je uvedené v návodu na obalu. Pak je scedíme a hned je vhodíme do rajčatové šťávy. Přidáme olej, promícháme s parmazánem a nakonec vložíme kostičky sýru.

6-Polovinu připravené směsi vlijeme do formy vyložené plátky grilovaných lilků. Po ní rozložíme osmažené kuličky, polijeme odloženými 5-6 PL husté šťávy a vhodíme lístečky bazalky. Zasypeme 1 PL strouhaného parmezánu. Přidáme druhou polovinu těstovinové směsi a překryjeme zbytkem grilovaných plátků lilku.

7-Pečeme v rozehřáté troubě na 180 st. C asi 20 minut. Horké těstoviny necháme trochu vychladnout a pak formu převrátíme na velký talíř, odstraníme papírové kolečko.

8-Jídlo je výborné i druhý den studené, nebo ohřívané v mikrovlnce. Dobré pochutnání.

Ředkvičky připravené k ozdobě.
Růžičky z lilkových plátků, rovněž připravené dozdobit menu z těstovin.
Foto těstovinového koláče se zdobením-tvoření s dětmi. .
Příprava-do formy vyskládáme plátky grilovaného lilku.
Polovinu hotové směsi vložíme do formy s lilky.
Přidáme osmažené kuličky, 5-6 PL husté šťávy, 1 PL parmezánu, bazalku a druhou polovinu směsi. Celé přikryjeme zbývajícími lilkovými plátky.
Upečené těstoviny-nazdobené růžičkou z lilkových plátků.
Těstovinové menu porcujeme na stole až před hosty jako hlavní chod (rozpis surovin pro 4 osoby).
Menší porce se mohou předložit v podobě předkrmu. Dobré pochutnání.