BOLOŇSKÉ RAGÚ s těstovinami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Suroviny na ragú: 1 kg mletého hovězího masa s vepřovým, 150 g anglické slaniny (pancetta), 100 g měkkého salámu-nemusí být (boloňský salám mortadella), 60 g cibule, 60 g karotky, 50 g řapíkatého celeru, 200 g suchého červeného vína, 250 g rajčatové šťávy, 2 l vody, sůl. Suroviny-těstoviny: Široké, dlouhé nudle pro daný počet osob (tagliatelle, nebo pappardele, macheroni...)

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup-těstoviny:
Těstoviny uvaříme běžným způsobem, scedíme a necháme odkapat.

Postup práce v následujících pěti krocích-ragú:
(Každou postupně přidanou tekutou složku necháme vždy vypařit)

1 krok: Ve větším kastrolku orestujeme na oleji jemně nakrájenou cibuli, k ní přidáme drobně nasekanou karotku a celer. Dusíme 15 minut.
2 krok: Přidáme pomletou slaninu se salámem a po dalších 15 minutách i mleté maso, které vypustí trochu šťávy. Posolíme a 10 minut celou směs dusíme-veškerá šťáva by se měla vypařit.
3 krok: Podlijeme vínem a znovu necháme tekutinu úplně vydusit.
4 krok: Nakonec vše podlijeme rajskou šťávou, jedním litrem vody, mírně vaříme do vypaření šťávy.
5 krok: Dolijeme druhý litr vody a opakujeme totéž. Nyní dáváme pozor, aby se masová směs bez tekuté složky nepřipálila.

Dokončení:
Dochutíme solí a pepřem (nemusí být) a je hotovo-můžeme již servírovat s teplými těstovinami. Ragú vydrží v ledničce v uzavřené nádobě 4-5 dnů, může se i zamrazit.

Dobré pochutnání.

V kraji Emilia Romagna ve střední Itálii, jehož hlavním městem je právě město Bologna, má každý jednotlivý region svůj vlastní recept. I proto má ragú dost variant. Nejvíce se k němu podávají těstoviny taglitelle (šířka 8 mm), ale mohou být i pappardelle, maccheroni, penne...