BABIČČIN KRÉMOVÝ KOLÁČ s višněmi



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Ingredience na těsto: 230 g hladké mouky, 125 g studeného másla, 125 g jemného krystalového cukru, ½ sáčku kypřícího prášku do pečiva, 1 celé vejce, špetka soli. Ingredience na krém: 60 g hladké mouky, 50 g krystalového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, ½ l mléka, 3 žloutky. Ostatní ingredience: Kompotované višně, bílek, jadérka šišek (lze použít i plátky mandlí), moučkový cukr s vanilkovým na posypání.

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup-žloutkový vařený krém:
V misce rozmícháme žloutky s cukrem, přidáme mouku a postupně dobře spojíme s mlékem. Krémovou směs vaříme při stálém míchání na mírném ohni až do zhoustnutí. Pak ji odstavíme, ihned přikryjeme potravinářskou fólií, aby se neutvořil škraloup a necháme vychladnout. Ideální je, když krém přichystáme den předem.

Postup práce-těsto:
Ručně, nebo v robotu smícháme nejdříve mouku, sůl, kypřící prášek a zapracujeme máslo.
Přidáme cukr a nakonec vejce-řádně spojíme.
Pak ještě těsto krátce vypracujeme v ruce, zabalíme do fólie a uložíme na 15 minut do ledničky.
Přichystáme si kulatou formu o průměru 20-22 cm.

Zaležené a trochu vychlazené těsto rozdělíme na větší a menší polovinu.
Větší bochánek rozválíme a vložíme na spodek formy s pečícím papírem-okraje musí přikrývat dno i boky.
Přidáme předem připravený studený krém, který rozetřeme na celou plochu spodního plátu a přidáme kuličky kompotovaných višní.
Zakryjeme rozváleným plátem z menšího bochánku, který po okrajích překryjeme spodním plátem (těstem na bocích) a stiskneme.
Tím jsme uzavřely celý koláč i s krémem a ovocem.
Povrch potřeme bílkem, nebo mlékem a posypeme jadérky z šišek, nebo plátky mandlí.
Pečeme dozlatova asi 30-40 minut v horké troubě při 180 st. C.

Dokončení:
Necháme vychladnou ve formě, protože koláč je velmi křehký a pak ho opatrně vložíme na talíř, kde ho posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým.
Babiččin krémový koláček je výborný čerstvý.
Uchováváme ho v ledničce kvůli pevnosti krému.
Dobré pochutnání.

Jemně pocukrovaný a rozkrojený koláček-pohled na řez, kde je dobře vidět krémová náplň.
Babiččin krémový koláč v původním názvu „TORTA DELLA NONNA“ je na závěr ještě před pečením posypaný jadérky z šišek (Pinoli).