Hrnková bábovka se zakysanou smetanou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: 4 vejce, 1 hrnek cukru krupice, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 200 g zakysané smetany,1/2 hrnku oleje, ½ hrnku mléka, 2 PL kakaa.

POSTUP PŘÍPRAVY

Bábovkovou formu vymažeme rozpuštěnou herou a vysypeme hrubou moukou. Kakao rozmícháme v trošce studené vody. Prosátou mouku smícháme s práškem do pečiva. Troubu předehřejeme na 170°C.
Celá vejce s cukrem vyšleháme do pěny, snížíme otáčky na nejnižší stupeň a vléváme tenkým pramínkem olej, pak zašleháme zakysanou smetanu. Mouku zašleháváme střídavě s mlékem. Část těsta odlijeme do mísy a zamícháme s kakaem. Obě těsta lijeme střídavě pokud možno do středu formy. Upečeme (70 minut) a provedeme zkoušku špejlí. Hotovou bábovku necháme 10 minut ve formě, pak překlopíme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout.