Toustový chléb s tangzhong



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

* OMLÁDEK: 150 g hladké mouky, 10 g čerstvého droždí, 1 lžička Sladěnky (nebo medu), 120 ml vlažného podmáslí (možno použít jen vodu); * NA TANGZHONG: 210 g vody, 50 g hladké mouky; * DÁLE DO TĚSTA: 300 g hladké mouky (část je možné nahradit třeba špaldou), 3 lžíce olivového oleje, 12 g soli

POSTUP PŘÍPRAVY

Skvělý toastový chléb podle Nuselské kuchty
(http://nuselskakuchta.blogspot.cz/2015/02/toastovy-chleba-s-tangzhongem-omladkem.html)

Toto těsto zadělávám v pekárně, ale rozhodně není nutná.


Nejprve zadělat omládek - smíchat vlažné podmáslí (vodu) se Sladěnkou (medem), rozdrobeným droždím a moukou.
Nechat cca 1 hodinu kynout.

Hned na to připravit tangzhong - v kastrůlku rozmíchat mouku se studenou vodou, dát na sporák a vařit na mírném ohni až směs zahoustne a lehce zprůhlední (asi jako lepidlo na tapety).
Poté odstavit a nechat úplně vychladnout.


K vykynutému omládku přidat mouku + olej + sůl + tangzhong a vypracovat hladké těsto.
Nechat zhruba 1 hodinu kynout.

Vykynuté těsto vyklopit na vál, vyválet do obdélníku, zarolovat a vložit do vymazané formy.
Formu přikrýt a nechat 1 - 1½ hodiny kynout (nebo v lednici přes noc).

Před koncem kynutí troubu rozpálit na 230°C.
Po vykynutí vložit formu s těstem do trouby (je možné povrch potřít rozšlehaným vajíčkem a posypat nějakými semínky).
Po 10 minutách troubu stáhnout na 200°C a dopékat dalších cca 35 minut s tím, že po cca 20 minutách pečení chleba vyklopit z formy a nechat dopéct volně na mřížce (tímto získá chléb ze všech stran křupavou kůrku).

Potřebné suroviny.
Nejprve zadělat omládek - smíchat vlažné podmáslí (vodu) se Sladěnkou (medem), rozdrobeným droždím a moukou. Nechat cca 1 hodinu kynout.
Hned na to připravit tangzhong - v kastrůlku rozmíchat mouku se studenou vodou, dát na sporák a vařit na mírném ohni až směs zahoustne a lehce zprůhlední (asi jako lepidlo na tapety). Poté odstavit a nechat úplně vychladnout.
K vykynutému omládku přidat mouku + olej + sůl + tangzhong a vypracovat hladké těsto. Nechat zhruba 1 hodinu kynout.
Vykynuté těsto vyklopit na vál, vyválet do obdélníku a zarolovat.
Těsto vložit do vymazané formy, přikrýt a nechat 1 - 1½ hodiny kynout (nebo v lednici přes noc).
Po vykynutí vložit formu s těstem do trouby (je možné povrch potřít rozšlehaným vajíčkem a posypat nějakými semínky).
Péct na 230°C, po 10 minutách troubu stáhnout na 200°C a dopékat dalších cca 35 minut s tím, že po cca 20 minutách pečení chleba vyklopit z formy a nechat dopéct volně na mřížce (tímto získá chléb ze všech stran křupavou kůrku).