Kváskový Tartine Bread



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

* ROZKVAS: 20 g aktivního kvásku, 100 g pšeničné celozrnné mouky, 100 ml vody; * DÁLE DO TĚSTA: 450 g vody, 50 g pšeničné celozrnné mouky, 450 g pšeničné chlebové mouky, 200 g pšeničné hladké mouky, 20 g soli, 40 ml vody, (drcený kmín - nemusí být)

POSTUP PŘÍPRAVY

To je momentálně můj nejoblíbenější chléb.

1. den (12 - 16 hodin předem) rozkvasit kvásek.
Všechny suroviny na rozkvas smísit, přikrýt a nechat kvasit.

2. den.
K rozkvasu přidat 450 g vody a prošlehat metlou.

Přidat všechny mouky, volně smíchat a nechat 30 - 45 minut proběhnout autolýzu.

Potom přidat sůl + 40 ml vody (+ kmín), pomocí karty důkladně uhníst těsto, přikrýt a nechat kynout 30 minut.

Těsto vyklopit na naolejovanou plochu, roztáhnout a složit do balíčku. Potom přikrýt a nechat kynout 30 minut.
Tento postup zopakovat 4x.

Těsto vyklopit na naolejovanou plochu, těsto roztáhnout a složit do balíčku (pokud budete potřebovat těsto rozdělit na dva bochníky, tak je to vhodné udělat teď, při posledním natažení těsta).
Pomocí karty těsto stočit do bochníku - tvar zformovat podle tvaru ošatky.

Bochník i ošatku potřít kukuřičným škrobem a těsto vložit do ošatky.
Nechat kynout 2 - 3 hodiny (nebo přes noc v lednici).

Po nakynutí těsto vyklopit na lopatku, naříznout, přesunout na rozpálený kámen nebo plech a péct 15 minut při 250°C. Poté teplotu stáhnout na 220°C a péct 20 - 30 minut.

Po upečení nechat chléb vychladnout na mřížce.

1. den (12 - 16 hodin předem) rozkvasit kvásek. Všechny suroviny na rozkvas smísit, přikrýt a nechat kvasit.
2. den. K rozkvasu přidat 450 g vody a prošlehat metlou. Přidat všechny mouky, volně smíchat a nechat 30 - 45 minut proběhnout autolýzu. Potom přidat sůl + 40 ml vody (+ kmín).
Pomocí karty důkladně uhníst těsto, přikrýt a nechat kynout 30 minut.
Těsto vyklopit na naolejovanou plochu, roztáhnout a složit do balíčku. Potom přikrýt a nechat kynout 30 minut. Tento postup zopakovat 4x.
Těsto vyklopit na naolejovanou plochu, těsto roztáhnout a složit do balíčku (pokud budete potřebovat těsto rozdělit na dva bochníky, tak je to vhodné udělat teď, při posledním natažení těsta). Pomocí karty těsto stočit do bochníku - tvar zformovat podle tvaru ošatky.
Bochník i ošatku potřít kukuřičným škrobem a těsto vložit do ošatky. Nechat kynout 2 - 3 hodiny (nebo přes noc v lednici).
Po nakynutí těsto vyklopit na lopatku, naříznout, přesunout na rozpálený kámen nebo plech a péct 15 minut při 250°C. Poté teplotu stáhnout na 220°C a péct 20 - 30 minut.
Po upečení nechat chléb vychladnout na mřížce.