Toustový chleba



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

210g vody + 50g hladké mouky (tangzhong). 150g hladké mouky + 10g droždí + 1 lžička medu + 2 lžíce zakysané smetany + asi 100g vody (nebo místo vody a smetany 120g podmáslí). 300g hladké mouky, 3 lžíce olivového oleje, 10g soli

POSTUP PŘÍPRAVY

210g vody a 50g mouky smícháme, rozmícháme a uvaříme "kaši", necháme vychladnout. 150g mouky, droždí, med a podmáslí smícháme a necháme asi hodinu a půl kynout. Poté smícháme s "kaší" a zbytkem surovin, vypracujeme v robotu těsto. Pokud je noc husté (dle hustoty podmáslí), přidáme trochu vody. Necháme kynout v míse asi hodinu. Poté na vále rozválíme na obdélník, stočíme do "rolády", konce trochu zahneme a dáme do máslem vymazané formy na biskupský chlebíček , přikryjeme a necháme kynout hodinu až hodinu a půl. Pečeme ve vyhřáté troubě na 230°C asi 10-15min. (s kastrůlkem horké vody naspodu), poté snížíme teplotu na 200°C a dopékáme ještě asi 35min. (asi po 20 min. vyklopíme a necháme dopéct volně na plechu).

...