Džuveč podle Čiriny



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

40 dkg vepřové plece,2 velké cibule,3 lžíce oleje,1 lžička červené papriky,30 dkg rýže,sůl.pepř,3 větší rajčata,5 zelených paprik, 2 dl šlehačky

POSTUP PŘÍPRAVY

Na lžíci oleje orestujeme opláchnutou -okapanou rýži ,zalijeme ji vodou-na dva prsty nad rýží, osolíme a dusíme pod pokličkou doměkka. Maso si nakrájíme na malé kostičky. Na dvou lžících oleje si osmahneme 1 nakrájenou cibuli, přidáme kostičky masa -orestujeme, osolíme, opepříme, přidáme lžičku papriky ,podlijeme teplou vodou a dusíme doměkka. Další cibuli nakrájíme na plátky a osmahneme dozlatova .Papriky nakrájíme na nudličky, rajčata na kolečka. Pak vše vrstvíme do zapékací mísy : na dno dáme vrstvu dušené rýže , pokapeme šťávou z masa, poklademe kousky masa, zasypeme osmahnutou cibulí ,kousky papriky a rajčat, ty osolíme a opepříme, zakápneme 2 lžícemi šlehačky. Takto prokládáme až do vyčerpání surovin, poslední vrstvu tvoří rýže na ní kolečka osolených a opepřených rajčat . Lehce vše přimáčkneme a zalijeme zbylou šlehačkou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C asi 40 minut.