Šunkový závitek v aspiku



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Nálev: voda 0,9l, ocet 0,1l sůl 15g, cukr 15g, 1 cibule, nové koření (3kuličky), pepř celý (3 kuličky), bobkový list 2 ks, 2 sáčky čiré želatiny Další přísady: bramborový salát, šunka, okurky, paprika, vařená vejce

POSTUP PŘÍPRAVY

Nejprve si uděláme sladko-kyselý nálev - svaříme všechny suroviny, kromě želatiny.
Želatinu připravíme s použitím tohoto nálevu podle návodu, který je uveden na sáčku s želatinou - tady se může příprava lišit - hlavně v teplotách tekutiny.

Připravíme si jednotlivé závitky - šunku pomažeme bramborovým salátem a svineme do závitků. Rovnáme do pekáčku nebo nějaké čtyřhranné misky, aby nám okolo zbylo co nejméně místa (pokud bychom dávali dál od sebe, byla by velká spotřeba želatiny). Ozdobíme vejcem a zeleninou.
Po částech zaléváme připravenou želatinou a dáváme ztuhnout do lednice.
Jednu vrstvu želatiny můžeme dát ztuhnout předtím, než začneme do pekáčku rovnat závitky, aby byl aspik i zespodu.

Sladko-kyselý nálev: 0,9l vody, 0,1l octa, 15g soli, 15g cukru, 1cibule, 3 kuličky nového koření, 3 kuličky celého pepře, 2 ks bobkového listu - svařit, nechat vychladnout, koření a cibuli vyndat lžící nebo sítkem. Dále postupovat podle návodu na sáčcích se želatinou.
Používám bramborový salát dělaný doma, výhoda je, že každý si může použít takový, jaký mu chutná :-)
Na plátek šunky navršíme bramborový salát...
...a svineme do závitku.
Jednotlivé závitky rovnáme do pekáčku, co nejblíže k sobě.
Ozdobíme vejcem a zeleninou.
Samozřejmě můžete použít i vlastní nápady na zdobení.
Zaléváme připravenou želatinou, po jednotlivých vrstvách dáváme ztuhnout do lednice. (Asi na 4x)
Podáváme s křupavým rohlíčkem, mňam!