Dančí (srnčí nebo jelení) se šípkovou omáčkou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Dančí maso (srnčí nebo jelení) Mořidlo: na 1 - 1,5 kg masa: 3/4 l vody, 2 PL octa, 6 zrnek pepře, 6 zrnek nového koření, 2 bobkové listy, trochu tymniánu,4 zrnka jalovce, 1 cibule, 1 petržel, 1 mrkev, 1 menší celer Na omáčku: 3 velké mrkve, 3 petržele, 1 celer, 1 cibule, opět koření: bobkový list, nové koření, pepř a tymián, 1/2 l smetany, máslo, 4PL šípkové zavařeniny

POSTUP PŘÍPRAVY

Připravíme si mořidlo: svaříme vodu a ocet a vše koření, necháme vystydnout a mezi tím odblaníme maso. Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kusy. Do vychladlého nálevu dáme maso a všechnu nakrájenou zeleninu a dáme do chladu na 2-4 dny.
Po 2-4 dnech: Nakrájíme si cibuli a na másle ji zpěníme a přidáme maso, osmahneme. Přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a opět vše řádně osmahneme. Zeleninu z mořidla již nepoužijeme. Podlejeme malinko vodou a dusíme, můžete dát tohle vše i do trouby a péct. Když je maso měkké ( dančí trvá chvilinku cca 40 minut), vyjmeme maso a zeleninu propasírujeme. Můžete použít i mixér a zeleninu namixovat. Přidáme sladkou smetanu a 4 PL šípkové zavařeniny. Podle potřeby zahustíme hotovou jíškou. Omáčka se dělá na způsob vlastně svíčkové, jen je na rozdíl od ní sladší. Podle potřeby osolíme a vložíme opět maso. Kdo chce, může v této fázi přidat 2 lžíce červeného vína nebo sherry.Na talíř podáváme s knedlíkem a brusinkami.

mořidlo, maso a zelenina se nechá v chladu uležet
Orestujeme maso a zeleninu a pak už pokračujeme jako u normální svíčkové