Sakrajda = sakra, to je ale dobré. Záviny z perníkového těsta s povidlama a s ořechama nakrájené na plátky.



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Opisuju z časopisu Medovníčky 11/2009 Sakrajdův plněný perník Těsto : 300 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 2 lžíce medu,1 vejce, 2 - 3 lžíce mléka, půl balíčku prášku do perníku Náplň : švestková povidla, nahrubo sekané ořechy Na potření : 1 vejce

POSTUP PŘÍPRAVY

Prášek do perníku rozmíchejte v mouce, přidejte cukr,med, vejce a ručně nebo v robotu ( může být i domácí pekárna nastavená na příslušný program ) vypracujte nelepivé hladké těsto. Zabalte je do fólie a uložte v chladničce, nejlépe na několik dní. Odpočinuté těsto rozdělte na 3 díly, z každého vyválejte obdélníkový plát, který vydatně potřete povidly a posypete na hrubo nasekanými ořechy. Naplněný plát pak sviňte do rolády, kterou uložíte na plech a potřete rozšlehaným vajíčkem.Sakrajdu pečte dozlatova na 180 °C asi 15 min. Těsto mi nešlo spojit, tak jsem přidala asi 40 g másla, a místo 3 závinů jsem udělala 4 záviny. Těsto jsem nenechala odpočinout, záviny jsem upekla hned, protože jsem byla zvědavá na výsledek. Povidel jsem mohla dát míň, tak příště.