3D DORT VLÁČEK, OBDÉLNÍKOVÝ DORT JAKO PODSTAVEC POD VLAK, RŮŽE Z KRÉMU



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

podstavec ořechový dort ... 3D vlak viz můj rychlý roládový cvibuch (piškot) ... krém - viz níže ... potahovací hmota z marshmallow bonbonů ... falešná marcipánka se sirupem ... motýlci a kytičky na bocích koupené v cukrárně, už jsem nestíhala tvarovat, navíc doma nemám vykrajovátka a modelovací potřeby, takže bůhví jak by se mi dařilo :)

POSTUP PŘÍPRAVY

Krém, který doporučuji na ořechový dort, se mi moc neosvědčil na zdobení vlaku (u medvídka to nebylo až tak výrazné, že se zdobilo jen nahoře na rovné ploše). Na naplnění dortu je tento krém skvělý a i výborně chutná, při zdobení má však tendenci téct a špatně se s ním proto zdobí, hvězdičky se mi roztékaly a ozdoby měly tendenci sjíždět. Měla jsem s tím hodně práce a pořád musela dort po chvilce zdobení chladit ... proto zde zveřejňuji recept na jiný krém, který jsem vyzkoušela na růže.

Chuťově je taktéž výborný, tužší, lépe se s ním pracuje, má jemnější konzistenci, neroztéká se tak rychle, ale to jsem zjistila bohužel až ve finále, když už jsem jen dodělávala růže:
1/2 l vody, 30 dkg cukru, 2 pudinky (bílé - použila jsem vanilkové), 2 másla (nebo 1 máslo a 1 hera, ale to jsem nezkoušela, dala jsem dvě másla).
Vodu, cukr a pudinky uvaříme do zhoustnutí, po vychladnutí ušleháme v mixéru s dvěma másly (resp. máslem a herou).

Pro ty, kteří mají stejný problém s potahováním dortu jako já, že jim to moc nejde - výsledek mého snažení vypadá dobře díky tomu, že jsem přišla na zlepšovák ... marshmallow hmotu jsem si před vyválením lehounce nahřála v mikrovlnce, aby byla "vlažná" a hlavně jsem ji válela na silikonovém válu (mám od Tupperware) a dělalo se mi to skvěle i plastovým válečkem od Tupperware (větší než je klasický dřevěný), tím tady této značce samozřejmě nechci dělat reklamu, ale po hodině neúspěchu a zoufalství, že se mi hmota moc nepovedla a nešla mi rozválet, jsem začala vymýšlet, co s tím, a napadl mě právě tento způsob, po jeho vyzkoušení už to nebudu dělat jinak :) ... válela jsem bez toho, aniž bych se snažila těsto odlepit, prostě jsem jen tlačila do stran, abych dostala požadovanou velikost. Pak vzala vál s nalepenou hmotou a otočila na dort, dokonce jsem zjistila, že takto ji můžu přímo na dortu v pohodě posunout, pokud se netrefím správně a jedna strana je kratší ... pak jsem už jen opatrně odlepovala - a výsledek můžete vidět na dortu, vypadá to téměr jako od cukrářky ...

barvila jsem gelovými potravinářskými (jedlými) barvami ... můj poznatek je, že pokud se dá moc gelu, krém zhořkne, nejsem cukrářka, tak jsem takovou "drobnost" nevěděla, snažila jsem se docílit co nejvíce syté rudé barvy u růží, tak jsem dala rovnou větší dávku gelu - chuťově pak nic moc i přes snahu dodatečně krém dosladit, růže jsou tedy opravdu jen na ozdobu a při krájení dortu jdou raději do koše ... proto pozor na dávky a barvy přidávat pomalu a opatrně ... neměla jsem už bohužel čas a ani chuť vytvářet novou dávku krému jen pro udělání růží (ostatní bylo hotovo), dort byl jen pro nás, tak jsem to neřešila, máme stejně nejraději dortové těsto a krém na povrchu moc nejíme, já si dám trochu, malý ho dává bokem a návštěvy dostanou kousek, kde růže není ... :)
.
detail růží z krému ... na tužku (použila jsem čínskou hůlku kvůli zdrav. nezávadnosti) se vytváří lístky plochou rovnou špičkou, pak se to opatrně stáhne z tužky dvojzubcem a přenese na dort ... důležitá je zde opravdu dobrá tuhost krému a jemná konzistence bez jakýchkoliv drobečků (např. z nastavování krému krupičkou a podobně) a rychlost, aby se pod rukou krém v sáčku neroztékal ... čisté máslo by na to podle mě také nešlo, musí být něčím zpevněné, ideální je opravdu recept výše, který jsem na to vyzkoušela, nejde o nastavování klasickým pudinkem z mléka, ale jemnou pudinkovou hmotou z vody a cukru, která se podobá želatině ...
.
pro představu o velikosti dortu ... jsou to dva dorty klasické velikosti na sobě ...