Zobrazit přihlášovací formulář

MÍT SE KRÁSNĚ - aneb sama s dítětem po Střední Americe...Pokračování.

MÍT  SE  KRÁSNĚ  -  aneb sama s dítětem po Střední Americe...Pokračování.

Díl  II.

 

            Krok první: výpověď jsem musela dát ještě koncem dubna, abych skončila na konci června - nevěděla jsem přesná termín odletu.  Aktuálně budu měsíc pracovat na dohodu brigádně jako terénní sestra. Synek je na 14 dní na pobytovém táboře a pak do odletu na táboře příměstském. Prostě klasicky pořešené prázdniny někoho, kdo nemá hlídací babičky.

Možná vás také zajímá, jak jsem to pořešila s bydlením, psem a kytkama ( dělám si doma podvědomě džungli už nějakej ten pátek). Po dobu mé nepřítomnosti bude u mě doma jedno z mých dospělých dětí s tím, že mám ještě další dvě, kdyby byl třeba zástup....Doporučení: rodit o sto šest se vyplatí. Teda - jen pokud máte tak povedené čtyři děti jako já :-D

 

             Povinná školní docházka: Zažádali jsme o individuální dočasnou výuku, dostali  učebnice, a dle osnov si ofotíme potřebné množství stránek na cca tři první měsíce školní výuky čtvrtého ročníku. Každý gram se pak totiž v batohu pronese. On se stejně minimálně měsíc jen opakuje předchozí ročník, takže to dáme :-)..Ráda bych udělala systém výuky ráno hodina, odpoledne hodina, ale tak nějak tuším, že to nebude vždycky možné. Krom složky ofocených pracovních sešitů a učebnic bereme s sebou jen Čítanku. Nejen aby ten kluk nezapomněl číst česky, ale i jako knížku na čtení před spaním. Je tam spousta hezkých příběhů a my si rádi před usnutím čteme nahlas. Teda já synovi, nikoli obráceně. Tomu se ten lump lehce brání s tím, že už je mooooc ospalej. Má čtení nahlas rád od mimina a já si to taky užívám, bo tahle doba nebude už trvat dlouho. Číst před usnutím samozřejmě budeme za předpokladu, že bude zdroj světla :-). Jinak jsem nucena si příběhy vymýšlet, což je o chlup náročnější, ale zatím zvládám.

 

             Očkování: oba jsme absolvovali očkování proti tyfu, Max proti hapatitidě A ( já jako zdravotník mám), a až se vrátí z tábora, čeká nás série tří vakcín proti vzteklině. Taky si požádáme o antimalarika pro sichr. Celá položka za očkování není malá ( každé cca něco přes tisíc korun), ale skoro polovinu proti potvrzení uhradí zpět pojišťovna. Tuhle ne zrovna příjemnou fázi přípravy určitě doporučuju. Zejména nebudete-li jen někde v resortu. Třeba zrovna vzteklina je fatální, a bez očkování po kousnutí nakaženým zvířetem zemřete. Ve Střední Americe se samozřejmě krom zvířat divokých a ne úplně zvoucích k pohlazení ( jako třeba hadi jedovatí i škrtiči, krokodýli, žraloci a pavouci) , vyskytují poměrně houfně smečky toulavých psů, který považuju za pravděpodobnější původce zranění, než divou zvěř, která většinou před lidma zdrhá. Důležité je poslouchat místní a ptát se, kam můžeme a kam ne, kde se koupou a kde ne, co v přírodě jí a co ne.... Poučit Maxe, že nemá sahat na každé zvíře bude nutnost, nicméně je to takovej malej Mauglí, takže uvidíme...Severní pobřeží Panamy podél Karibiku je prý riskantnější kvůli výskytu moskytů ( malárie a žlutá zimnice). Jsou tam obsáhlá území s  mangrovy a stojatou vodou. Proto jsem zvolila jih.

 

               Stále ještě nás čeká zaplacení cestovního připojištění. Částka se pohybuje za tři měsíce do oblasti Střední Ameriky ( včetně rizikových sportů -  což už je třeba prkno nebo šnorchl, výstup na sopku, repatriace do vlasti, případně asistence a doprovod) mezi 7 - 12 000. To není málo, ale opět je to něco, kde se nevyplatí šetřit. Stát se může cokoli a částky vynaložené na jinak u nás běžné ošetření na místě, pak jsou často šokem. Mimochodem - tady se ukazuje má "zdravotnická" úchylka: v lékárničce mám krom jiného,  ne úplně běžného vybavení, i několik jednorázových jehel k šití ran....Kdyby se někomu něco stalo. Záchranář se ve mně nezapře :-D

 

               Letenky -  to byla taky dobrá storry: jeden den jsem se rozhodla, a u KLM rezervovala zpáteční letenky pro oba za 38.000,-. Moc se mi do toho  nechtělo, ale vzhledem ke spíše stoupající tendenci cen letenek do téhle oblasti, jsem si řekla, že už do toho konečně praštím. Ovšem při platbě on-line platba neproběhla kvůli nížšímu týdennímu limitu. Odložila jsem to a druhý den, nevím proč, mrkla na Letušku. A Heuréka! Letenky zpáteční pro nás oba za 27.700,- a to prosím s Ibérií, takže žádná nízkonákladovka..Deset tisíc jako když najdeš. Koupila jsem je okamžitě. Letíme z Mnichova s jedním krátkým přestupem v Madridu 23.8. Samozřejmě se úplně nevyplatí, dávat takové peníze za pobyt na 14 dní. Když už, tak už....

 

                  Ubytování: přes Booking.com jsem rezervovala první týden v Panama City v hotýlku Ohana ( přidejte J a jmenuje se jako já :-D). Abychom se pěkně aklimatizovali ve stabilním prostředí. Ubytování se dá sehnat - a to i přes zprostředkovatele, natož na blint - za velice slušné peníze. My máme týden pro dva s bazénem, snídaní a velice příjemným interiérem za něco málo přes 5.000,-. Za "barákem" už je přírodní rezervace - rozuměj prales ( papouši, leguáni, lenochodi a podobná havěť), pár kiláků západně od hotelu je Panamský průplav ( což mně osobně zase tolik netankuje, ale Maxovi se možná proplouvající kolosy líbit budou ), jižně je staré město a Pacifik. Východně je City, ale velkoměsto plné mrakodrapů a rámusu není náš šálek čaje.. Taky je teda východně Kolumbie, a o tý začínám zcela vážně uvažovat. Na skok jakože....Dál pak budeme cestovat místní dopravou, která je spolehlivá a levná, a pak taky stopem, kterej je tu naprosto běžnej...Auto tu nemá každej a tak se rozumí, že když někdo má auto a v něm místo ( třeba na korbě), tak vezme co a koho může. Mám pár typů ubytka z bookingu, ale poptávat se budu až na místě, protože cena bude ještě nižší. Kde se nám bude líbit, tam budem. Ráda bych vyzkoušela jak pobřeží Pacifiku, tak ekologické farmy ve vnitrozemí. Můj plán je obkroužit Panamu spodem do Kostariky, tam přes vnitrozemí k pobřeží Karibiku, zpět Panama, přilehlé ostrovy,  a pak ideálně ještě tu Kolumbii. Tam ale musím zjistit možnosti dopravy ( zřejmě s místní leteckou společností), páč v cestě přes hranice Panamy/Kolumbie stojí pralesní oblast Darién,a to už je jó divočina. Jak přírodní, tak zřejmě protkaná stezkama pašeráků drog. Ale zase dle různých svědectví je aktuálně situace v Kolumbii bezpečnější, než třebas v Mexiku.

 

                 Španělština: naučila jsem se doposavad několik klíčových vět, jako třeba "Nebojte se, jsem zdravotní sestra, všechno bude dobré...", nebo " Hledáme ubytování nejlépe s koupelnou...Cože?! To je velmi drahé....Potřebuji levnější" nebo " Kde je tu místní jídelna, kam se chodíte najíst?" nebo " Je to ( tu) bezpečné?" nebo " Mluvte pomalu a jednoduše, snažím se vám rozumět".....a několik dalších. Max se musí perfektně naučit: " Jsem Max z České republiky a ztratil jsem se. Tady je číslo na mámu." Bude mít náramek s číslem na mě i český konzulát. Věřím, že toho oba pobereme během prvního týdne dvou, mnohem víc. Pokud bude první pobyt v hotelu přínosem, klidně ho o týden prodloužím, abychom si na jazyk zvykli.

 

Tak. To je pro tentokrát vše. Příště už jen napíšu seznam věcí, které bereme s sebou a považuju je za nezbytné, a přibližnou kalkulaci dosavadních nákladů. Berte to jako návod a pošťouchnutí, že zkusit změnit si život je dosažitelný. Nejdůležitější je vyrovnat se s tím, že ztratíme určitým způsobem jistoty a pohodlí zaběhanýho života. Pak taky s tím, že je třeba riskovat. Já si na pokrytí těch nejvyšších výdajů půjčila. Jsem si jistá, že moje kvalifikace mi zajistí možnost výdělku kdykoli a skoro kdekoli. S přibývajícími léty a zkušenostmi si více věřím a vím, že mám co nabídnout. Takže.....Čeho se bát? Kdo se bojí, nesmí do (pra) lesa.

 

             

5.0
Publikováno , přečteno 1079x

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie