Zobrazit přihlášovací formulář

Jak a proč v létě zdobím okna a parapety

Jak a proč v létě zdobím okna a parapety

Ještě než se do toho pustím bych ale chtěla zmínit jednu věc. Dekoruji a vyrábím dekorace už léta. Vždycky si ráda zabydlím každý byt právě tak, že ho vyzdobím tím, co se mi líbí. Co jsem se ale za ty roky naučila je to, že se člověk nesmí úplně nechat unést vlastní fantazií a rozhodně přemýšlet i tom, jak vypadá prostor, který chcete dekorovat 20 Jinak totiž bude zdobit starý byt s vysokými stropy, dřevěnými podlahami a dřevěnými okny, a jinak byt v novostavbě, kde máte plovoucí podlahu a plastová okna. V potaz samozřejmě tak musíte vzít to, jaký nábytek máte, aby nedošlo k nějakému stylovému nebo barevnému chaosu a nevytvořili jste si doma kýč.

Já v létě pobývám v podstatě ve dvou obydlích: v našem bytě v bytovce a na naší chatě, která je na samotě u lesa. A hádejte co? Okna zdobím na obou místech 1

Bydlíme ve zrekonstruovaném bytě, kde máme celkem velká plastová okna v bílé barvě. Díky tomu a bílým stěnám tak byt působí opravdu světle a vzdušně, což se mi líbí, je to elegantní a čisté. Z toho důvodu nechci byt ani okna zdobit nějakými velkými a hustými dekoracemi, ale sázím spíš na jednoduchost. Na bílém pozadí vynikne jakákoliv barva, včetně těch na první pohled nevýrazných pastelových odstínů.

Zalíbil se mi tento nápad s květinovou “záclonou”, kterou si chci vyrobit. Ačkoliv by čerstvé květiny byly krásnější a voňavější, chci aby mi to vydrželo déle, proto vyrobím kytičky z papíru.

zdroj: https://cz.pinterest.com/pin/64880050854074035/

Další moc krásná inspirace je takového zavěšení malých skleniček/zavařovaček s čerstvými kytičkami. Tady už je to trošku praktičtější, protože květiny vydrží ve vodě déle. Jen si nejsem jistá, jak to upevnit na garnýž a jestli by to unesla.

zdroj: https://cz.pinterest.com/pin/277252920783669542/

Naše rodinná chata je skoro na samotě, ale trávíme tam v létě skoro každý víkend, tak zabydluju i tam :-) Okna jsou malinká dřevěná (tedy mají vlastně jen dřevěný dekor, jinak jsou taky z plastu, což ale vůbec nejde poznat). Takže tolik prostoru na vyřádění není. Vlastně okna zevnitř ani moc nezdobím, jen dám třeba na parapet malé zavařovačky se svazkem lučního kvítí. Co chci ale rozhodně zkusit letos vyrobit je tzv. Macramé závěs, což je vlastně drhaný závěs (nebo záclona) z bavlněných šňůrek. To by se mi na chatě moc líbilo.

zdroj: https://cz.pinterest.com/pin/381680137165343280/

Jinak se vyřádím spíše na venkovních parapetech, kde mám truhlíky s různými květinami. Nemám ráda různobarevný blázinec, takže vybírám i barvu kvítků, aby k sobě vše ladilo. (vím, jsem trochu blázen). Letos chci všechno ladit do růžové a fialové, ale mám zasazené i žluté petúnie, které to trochu rozbijí zářivou žlutou barvou.

 

zdroj: https://cz.pinterest.com/pin/215609900893531117/

Nedávno jsme si na chatu pořídili i markýzu, protože tam máme vydlážděný plácek se stolem a židlemi. Chtěli jsme ten prostor zastínit, abychom tam mohli v klidu obědvat a trávit čas ve slunečných dnech a bylo to tam příjemné i v těchto tropických vedrech. Dlouho jsem vybírala barvu markýzy, aby všechno ladilo. Manžel se mohl zbláznit 6 Těch barevných variant na markýzy existuje totiž snad stovky! Každopádně nakonec jsem vybrala tmavší béžovou, která je neutrální a zároveň na ní není hned vidět špína.

 

Už jsem říkala, že jsem blázen? 184

 

5.0
Publikováno , přečteno 2988x

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie