Zobrazit přihlášovací formulář

můj PRVNÍ a POSLEDNÍ (zatím) svatební dort

můj PRVNÍ a POSLEDNÍ (zatím) svatební dort

Ze začátku hned musím napsat, že jsem zatím dělala jenom pár potahovaných dortů pro rodinu. Hasičskou helmu, dort pro truhláře, dort kočárek pro vnoučka a dort sporák k výročí mojí kuchařky. Abych nezapoměla, tak ještě potažený a ozdobený voso včelami, jak to nazvalo okolí.


Takže mě překvapila dcera, která mě požádala, abych jí upekla dort na svatbu. A že to bude i levnější.
Ovšem to ani náhodou, protože jsem si pořídila v potřebách pro cukráře, jak já říkám různá úžasná udělátka a to za nemalý peníz. Ale zase na druhou stranu, je možná někdy ještě využiji. Mám ještě jedno volné děťátko.

Načerpala jsem moudra od Irenky, která vyrábí nádherné dorty. Hlavně mě poradila potahovku, se kterou se úžasně pracovalo.
No a nezbývalo než se do toho dát. Bála jsem se teplého počasí a třípatrového dortu a tak jsem zvolila netradiční svatební sestavu a to menší dortík nahoře a malé ty samé dortíky na ostatních dvou patrech.

2. dny před svatbou jsem upekla korpusy, potřela marmeládou a slepila krémem.
Krém jsem udělala ze šlehačky, zakysky, rozmačkaných broskví, želatinového ztužovače za studena a vanilkových cukrů. Protože krém je tekutý, udělala jsem z prostírání okraje.

1. den před svatbou jsem dort potřela krémem z moučkového cukru a másla. Tedy šlo to docela dost špatně, protože na té ztuhlé hmotě, krém špatně držel, no ale nakonec se to podařilo.

Přiznávám se bez mučení, že v kuchyni to vypadalo jako po výbuchu, ale přišla moje kamarádka Alenka, otevřely jsme si Pálavu, já dodělávala dortík a ona mě krásně uklidila kuchyň. Doufám, že máte také dobré kamarádky.
Ztuhlé dortíky jsem potáhla vanilkovou hmotou a ozdobila.
Růžičky a motýly už byly připravené asi týden před pečením a to byl bezva tah. Dort poté putoval do chladného sklepa.

V den svatby byl dort výborný a i druhý den byl krém dobrý. Déle nám nevydržel, ale asi s touhle náplní bych ho doporučila na takovouhle rychlejší spotřebu.
Určitě by cukrářka našla na mém dortu nedostatky, ale já jsem ho dělala z lásky a to se snad ještě cení.

3.3
Publikováno , přečteno 5829x

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Brůs 21. 2. 2016, 10:53
Jako navod super, ale proc to je v blogu :^)
Ezop 21. 2. 2016, 9:04
Dort je přenádherny (Y)

Kategorie