Zobrazit přihlášovací formulář

Rohypnol, makový odvar, gumová palice? Aneb mých 9 tipů, jak přežít, když to dítě v noci nespí

Rohypnol, makový odvar, gumová palice? Aneb mých 9 tipů, jak přežít, když to dítě v noci nespí

Batole oslavilo rok a půl a já si uvědomila, že už téměř 12 měsíců spím (spím?) v 1-3 hodinových intervalech. Pravda, tělo si na to už zvyklo a já to zvládám rozhodně líp, než třeba na jaře. Dokonce si i troufnu brát více pracovních zakázek. Moje bezdětné (i některé šťastné maminky spících dětí) se mě občas ptají, jak to, že ještě funguju. No, občas se taky divím, ale za ten rok jsem si udělala nějaký systém a našla pomocníky, kteří mi nedostatek spánku pomáhají přežít. 

1. Cola, čokoláda a jiný doping

Upřímně nevím, co bych si bez Coca Coly počala. V průběhu mateřské se stala mou nejvěrnější kamarádkou, která je vždy po probdělé noci připravena postavit mě na nohy. Raději si nepředstavuji, co se děje uvnitř mého žaludku, teď jí zkrátka potřebuju. Stejně tak spoustu čokolád a sušenek. Když je zle a doma nic není, vhod přijde i velice, velice sladký černý čaj. Prostě cukr do sebe hrnu ve velkém. Kde jsou ty časy, kdy jsem se po nocích učila na zkouškové a hubla. Teď jde moje váha nahoru, ale dítě potřebuje matku při smyslech a nekolabující, tak jsem vyhodila váhu a zrcadlo obcházím obloukem.

2. Najděte si stejně postižené kamarádky 

Sice se s nimi moc často neuvidíte, protože skrz únavu nebudete schopná jedna ke druhé dojet, ale postěžovat si přes telefon či messenger většinou postačí. Minimálně vás může uklidnit, že v tom nejste sama. A to hřeje, proč si to nepřiznat. Na druhou stranu, opravdu nedoporučuju vídat se (nebo si alespoň téma spánku striktně zakázat) s maminkami, jejichž dítka prospí celou noc. Jednak propadnete ještě větší depresi a pod vlivem spánkového deficitu je budete nenávidět, jednak vám začne vrtat hlavou, jestli to vaše dítě je vůbec v pořádku.

3. Spěte, kdykoli je to možné

Tuhle radu si můžete přečíst snad v každém článku, který se podobným tématem zabývá. Ono je to to nejlepší, co můžete udělat. I těch 20 - 30 minut spánku přes den, pokud dítko zatím nespí v delších intervalech, trošku pomůže. Když je nejhůř, dopoledne zalehnu na gauč, předám synovi hračky, nebo nevýchovně pustím pohádku a prostě tam jen jsem. Kašlete na to, že doma to vypadá jako by tam bouchla atomovka, že nemáte navařeno (jídlo se objedná) a práce stojí. Nikam neuteče. Jasně, máte-li doma ještě staršího potomka, je to asi složitější. Zkuste děti po práci předat muži, ať je na hodinku dvě zabaví, strčte špunty do uší a spěte.

4. Střídejte se 

Musím říct, že bez pomoci muže bych se asi už houpala někde na laně. Je tomu akorát rok, co Batole nastolilo budící se režim. Tedy rok, kdy - pokud se mi podaří spát 3 hodiny v kuse, můžu oslavovat. Zvládnu dvě tři noci budíčku po hodinách, ale další ne. Takže se střídáme, 3 hodiny spím já a on drží stráž a pak střídačka. Jeho nechávám déle, přeci jen mě ty 3 hodiny nad ránem stačí (kdo by to před lety řekl) a on musí fungovat v práci.

Vím, že ne každý chlap tohle udělá, i když si o to žena řekne. V tomhle jsem hodně radikální a nekompromisní. Dítě je obou a neexistuje, že by mi muž řekl, že mě nevystřídá. Jasně, pokud má další den strávit x km za volantem, nebo by ho čekalo něco dalšího, kde nedostatek spánku může ohrozit zdraví či životy lidí, je to něco jiného. Pak jen sedím, piju tu Colu, žeru čokoládu a modlím se za lepší noc.

5. Vyřvat (se) pomůže

Ne, nemyslím teď Estivillovu metodu konrolovaného pláče, jinak řečeno nechat dítě prostě vyřvat. To jsem nikdy nezkusila a ani nehodlám. Mám na mysli nechat (dovolit si) vyřvat sebe. Zalézt si někam do koutku a vyplakat se, když už nemůžete. Vyběhnout do lesa nebo mezi pole a vykřičet celé to zoufalství, které se ve vás hromadí. Můžete vypadat jako blázen, ale uleví se vám. Fakt.

6. Zacvičte si

Jo, dobře, já vím, že přesvědčit zombie k tomu, aby si šla zacvičit, může být stejně bláznivé, jako učit pštrosa létat, ale zkuste to. Když překonáte tu únavu, zapracují hormony a hrozně vás to nakopne. V půl roce syna jsem začala chodit zase na pole dance. Hodiny byly až od 8 večer, a ačkoli jsem se viděla radši v posteli, šla jsem. Na začátku lekce jsem měla při spinech co dělat, abych se udržela v rovnováze, ale na konci jsem odcházela nabitá a s úsměvem.

7. Nezapomínejte na sebe

Každý den si udělejte čas jen sama na sebe. I kdyby mělo jít o 10 minut. Dejte si vanu, pusťte si muziku, vypijte si v klidu dobré (a teplé) kafe, prolistujte časopis, meditujte... Otevřete čokoládu - tentokrát však s myšlenkou"chci si ji pořádně vychutnat", nikoli "potřebuju nutně doplnit hladinu cukru". Udělejte cokoli, co jste měla ráda a na co teď zapomínáte nebo nemáte sílu. Připomeňte si, kdo jste. Máma je přece jen jednou z vašich rolí.

8. Minimalizujte plány

Jakmile se blíží měsíc k úplňku, přestávám existovat. Vím, že minimálně 3-4 noci budou opravdu kruté a rozhodně nebudu schopná fungovat. Stejně tak, když vidím, že se synovi klube další zub. Nic neplánuju, neslibuju a pak jsem víc v klidu. Pokud bych měla v tomhle období nějaké závazky, byla bych zpruzelá nejen únavou, ale i tím, že ještě v tom stavu někam musím. Jasně, chápu, že to nejde vždy, pak prostě nastupuje ve velké míře bod číslo 1.

9. Prostě to vezměte jako fakt

Až vyčerpáte všechny možnosti (společné/oddělené spaní, méně/více obléct, větší teplo/zima, přestěhovat postýlku jinam, světlo/tma, kaši na noc, homeopatika...), stejně jako mě vám dojde, že s tím spánkem/nespánkem nic nezmůžete. Že to vaše mrně to takhle prostě má. A vy máte dvě možnosti. Trápit se tím a snažit se bojovat s neviditelným nepřítelem, nebo to přijmout jako fakt. Moje dítě prostě špatně spí. Budí se. Tak to teď má a určitě to nebude trvat věčně. Škoda, že mě to trvalo dost dlouho, mohla jsem si hodně nervů ušetřit.

A čím se udržujete při životě vy, když už je spánkový deficit opravdu velký?

0.0
Publikováno , přečteno 4459x

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

kakunka 11. 5. 2016, 8:44
Myslím, že desítka je hezčí číslo ;-), tak bych navrhovala: 10. Ono samo Pošlete někdy v době, kdy jste na tom už opravdu nejhůř, manžela na služební cestu, ideálně tak týdenní. Může se totiž stát, že tato metoda Vám jako mávnutím kouzelného proutku změní dítě budící se co půl hodiny v dítě zcela nové, které spí celou noc... Můj manžel se po návratu pochopitelně naprosto nechápavě ptal: "Jak jsi to udělala?" A moje odpověď? "Netuším..." No, zřejmě byla únava už tak daleko, že jsem se prostě NEVZBUDILA. Nekecám - netuším. Každopádně naši rodinu "ono samo" uchránilo od další spotřeby cukru a koly! Jen podotýkám, že celá věc se stala patnáct let zpátky, kdy jsem o metodě vyřvání nic netušila a praktikovat jsem ji rozhodně neplánovala - ovšem člověk míní....únava mění ,-)
Brůs 10. 5. 2016, 20:35
Prvorozeny spal 23 hodin denne. Ted nespi jen v praci. Ovsempruser je, ze dojizdi a bezne prejede zastavku. druhy kus mel otoceny rezim. Jsk se setmelo, on mel budicek a jzchal az do prvniho kohoutiho zakokrhani. Pote zsnul spankem spravedlivych. treti dite, po 15 letech, to je "darek". Nedonosena princezna s poruchou spanku, ktera 23 hodin denne pozorovala sve starsi bratry a evala jak na lesy. Se divim, ze se dozila puberty. Ale uz je lip. Madam ma 12. Usina uz ve 23.30 a do sesti vydrzi drzet hubu ,-)
princeznaK 10. 5. 2016, 17:31
Zvyknete si +o( já už si zvykla,dvě děti, dva nespavci, stačí jim pár hodin a jedou 8o| jinak bod číslo 2 platí, špatně jsem snášela kamarádku,já v 8 hodin ráno uklizeno, uvařeno, vyžehleno a oni vstávali na 12 (child12)
veru324 10. 5. 2016, 20:53
@ Jo, to mám taky kamarádku, my budíček v 6, ona v půl 11 pošle fotku, jak malá teprv vstává :-@ :-@ já jí mám fakt ráda, ale už jsem jí to zakázala :-) 8-|
zdenakucerova 10. 5. 2016, 8:19
Po přečtení si říkám jediné...děkuji svým dětem , že byly v tomto celkem hodné a děkuji svému mozku, že chvíle kdy to bylo náročné vytěsnil a já si je už moc nepamatuju ,-)
veru324 10. 5. 2016, 8:39
@ doufám, že do toho stavu "Nepamatuju si" taky jednou dospěju :-) ovšem po dnešní skvěle výživné noci, kdy jsem spala asi 2 hodiny a zbytek s půlhodinovým budíčkem, nevim nevim (6)
zdenakucerova 10. 5. 2016, 9:15
@veru324 Verčo taky dospějete....a moc vám to přeju (F), já to zažívala naštěstí jen krátkodobě a dočasně a i tak to bylo náročné, navíc syn byl takové to děťátko co vás v pět ráno dloubl do oka a dokonale vyspinkán, s úsměvem na tvářičce se optal...maminto pintáš? ,-) A když už jsem opravdu nemohla, přijela občas moje úžasná babička ( oooo díky za nespavou babičku) , která se v těch pět ráno taky už vrtěla a nemohla zabrat a vysvobodila mě, toho milého kloučka vzala do kuchyně a zabavila ho a já se mohla třeba do sedmi vyspat než začal běžný denní kolotoč. Na druhou stranu, večer stačilo syna položit do postýlky a spal. Nebojte...dítko vyroste, mozek vytěsní (F)
Nikis. 10. 5. 2016, 10:23
@zdenakucerova "Normální" dítě vytěsní, všechny se budí, ale některé jsou fakt extrémně nespavé, uřvané a to se podle mě nevytěsní nikdy ,-) U prvního si ani nepamatuju, že v noci vstával (a jistě že vstával), u druhého to bylo čiré zoufalství, bylo to fakt šílené a kdo nezažil, tak fakt nepochopí. Kdybych měla dvě děti stejné jako toho staršího, tak bych si taky říkala - hm... to už si ani nepamatuju... ,-) ,-) ,-)
veru324 10. 5. 2016, 20:52
@Nikis. Já se úplně děsím toho, že chci sice druhé /až se teda někdy trochu vyspim/, ale pokud by se tohle mělo opakovat, abych si asi rezervovala místo v blázinci :O :O :-)
Nikis. 9. 5. 2016, 20:46
Moje starší dítě spalo krásně, mladší... nespalo snad vůbec. Občas jsem zoufalstvím i brečela a můj největší sen v té době bylo spát celou noc! Ta představa byla stejně nereálná jako let na Měsíc ,-) To bylo šílené období 8-| ,-) Kdo nezažil, nepochopí. Kluk ještě ve dvou letech trpěl na noční děsy... A každý den o půl páté už byl vyspaný (Y) (smich)
veru324 9. 5. 2016, 21:00
@ malému jsou skoro dva, spánek se začíná lepšit teď tak cca měsíc. To znamená, že vstávám tak 1-2x. Jinak od půl roka vstávání co hodinu bylo poměrně běžný. Nejhorší období bylo od toho půlroka asi 4 měsíce. To byl masakr, přesně, brečela jsem kolikrát zoufalstvím a sotva jsem stála. Doufám, že už mě tohle nečeká.
Wikira 9. 5. 2016, 19:07
V noci vstávám v průměru 2x. Problém jsou spíše dny. Moje dcera už rok nezavřela pusu a už ani nevím, kdy jsem naposled užila pět minut ticha. Zkrátka hlučné uplakané dítě :-( Naštěstí přes den se dá snadno domluvit hlídání.
TanjaFo 12. 5. 2016, 13:44
@ Starší dcera mě odradila od dalšího potomka na 10 let, jak byla uřvaná a nespavá... kdyby byla mladší dcera narozená jako první, druhé dítě ani nemám,myslela jsem, že nemůže být nic horšího :) . Všem okolo nás děti spaly a u nás byl řev, denně půlhodinový spánek dopoledne a to samé odpoledne. Půl hodiny -víc nic. V noci trhaný spánek.Chodila jsem jako mátoha. Dnes jsou holky velké a při vzpomínkách, se tomu již smějeme. Chce to vydržet, ono to přejde a pak na to budete s úsměvem a láskou vzpomínat. Obě byly vymodlené, těhotenství bezproblemové, tak nevím, kde byla chyba ,-) Uřvané děti údajně bývají společesnké, ukecané, což u nás tedy opravdu platí... Tehdy k nám raději nikdo nechodil a i babičky se vyhýbaly obloukem ,-) Z těch 9tipů, bych nemohla využít nic ,-)
Nadys 12. 5. 2016, 16:40
@TanjaFo ,-)Ahoj Táni úplně to samé u nás (smich)

Kategorie