Zobrazit přihlášovací formulář

Jak na metličkové žilky

  • Publikováno:
Jak na metličkové žilky

Křečové žíly a metličkové žilky jsou velmi častou vadou na kráse, ale také poměrně nepříjemným problémem. Pokud máme dispozice k jejich vzniku, často také zažíváme symptomy s tím spojené, pocit těžkých nohou, otékání dolních končetin, křeče, suchá a svědivá kůže, která se může objevit na místech křečových žil. V každém případě není od věci vyhledat lékaře, ale pokud se trápíte nežádoucím estetickým efektem metličkových žilek, můžete si s tím poradit i doma. A hezky přírodně.

V lékárnách najdete spoustu preparátů, které fungují na úlevu od nežádoucích efektů problémů s žilním systémem na dolních končetinách. Proč ale vůbec tyto problémy vznikají? Na vině je z největší části genetika, sklon ke tvorbě křečových žil prostě koluje v rodinách. Zjednodušeně řečeno jde o zhoršený průtok krve, který vede k postupnému zneprůchodňování žil. Dalšími faktory jsou pak, jako ostatně skoro u všeho, hormony – těhotenství, přechod nebo hormonální antikoncepce, to všechno má na vznik a rozvoj všech možných typů křečových žil vliv. A ne zrovna dobrý.

Jak si tedy můžeme pomoct sami? Jde především o tyto typy péče:

  • Pohyb, aby byla zajištěna dostatečná cirkulace krve.
  • Strava, abychom přijímali všechno, co je důležité pro silnou stavbu žilních stěn.
  • Zevní léčba, jak tlaková, tak na prevenci a zmírnění barevných projevů viditelných na kůži.

Cvičení, pohyb. Pokud trpíme křečovými žílami, měli bychom se vyvarovat prudkým změnám tlaku, takže pokud se chcete věnovat těžkým silovým sportům, měli byste se poradit s lékařem. Ovšem sporty jako plavání, jóga, chůze nebo jízda na kole jsou vyloženě ideální.

Kompresní punčochy. I když to není zrovna nejsvůdnější představa, kompresní punčochy nám pomůžou hodně. Zbaví totiž žilní stěny tlaku, vezmou nějakou tu práci na sebe. Můžeme je používat při sportu a jakékoliv námaze. Sundávat bychom je měli určitě na noc, jinak se ale meze nekladou.

Nohy nahoře. Když to jde, posaďte nebo položte se do pozice, kdy máte nohy nad úrovní hrudníku. Sníží se v nich tak tlak a stěny cév jsou tak méně namáhané. Ideální je spát na zádech s nohama podloženýma polštářem. Za což vám poděkují nejen dolní končetiny, ale také bederní páteř.

Změny ve stravě. Jako první bychom měli významně omezit sůl, která zadržuje v těle vodu a napomáhá tak vzniku otoků. K tomu, abychom vodu z těla dostali, nám pomůže draslík, takže do jídelníčku určitě zařaďte mandle a pistácie, listovou zeleninu, luštěniny, ryby a brambory.

  • Se sklony ke křečovým žílám jsou ruku v ruce také hemoroidy, které jsou vlastně křečové žíly kolem konečníku. Krom pohybu a dostatečného příjmu vody by pak naše strava měla obsahovat především dostatek vlákniny.

Favonoidy jsou látky, které mohou pomoct zmenšit zduřelé žíly, zlepšují krevní oběh a snižují krevní tlak. Takže ve stravě by se měly objevit potraviny jako skoro veškerá zelenina (cibule, papriky, špenát, brokolice, česnek), citrusy, hroznové víno, třešně, borůvky a jablka, ale také třeba kakao. Třeba v podobě tmavé čokolády.

Vilín. Pokud jste o této zázračné rostlině ještě neslyšeli, můžete se o ní více dozvědět tady. Možná jste někdy narazili v angličtině na její jméno „witch hazel“. Obklady z vilínové vody nebo koupele s esenciálním vilínovým olejem mohou přinést velkou úlevu.

Jablečný ocet. A to hezky jak zevnitř, tak vně. Obklady z něj jsou ideální pro zlepšení cirkulace krve, zevnitř pomáhá s trávením, upravuje metabolismus a zajišťuje lepší vstřebávání všech potřebných látek přijímaných z potravy.

Obklad z česneku, kajenského pepře a olivového oleje. Pokud si vytvoříte tuto sice nelibě vonící, ale účinnou pastu, dostane se vám do kůže všechno potřebné pro redukci metličkových žilek. Pepř podpoří cirkulaci, tím pádem se účinné látky z česneku a olivového oleje dostanou tam, kam mají.

  • Pokud máte křečové nebo metličkové žíly, neměli byste se moc opalovat – a narušovat tak kolagen v kůži. Kůže pak slábne, je tenčí a žíly jsou více viditelné!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kajajanec 27. 9. 2018, 14:20
Bohužel taky patřím mezi ty "vyvolené", které jak na křečové tak metličkové žíly trpí. Zkoušela jsem ledacos, ale z dlouhodobého hlediska mi nikdy žádné babské rady typu jablečný ocet, pepř nebo kysané zelí nepomohly. Určitě doporučuji už při počátečních příznacích navštívit doktora, specialistu a konzultovat to s ním. Mně předepsal prášky, které mi zabírají a doporučil cviky, které můžu dělat i v práci za stolem. Snažím se celkově víc hýbat, hlavně delší procházky a tak. No a když někam cestuju na delší vzdálenost, tak navleču kompresní punčochy a je to v pohodě.
evickarejci 5. 10. 2018, 10:32
@Kajajanec Souhlasím, také na mě žádné babské rady nefungovaly. My to máme v rodině. Takže jakmile se objevily první příznaky, začala jsem to řešit s odborníkem, jak píšete, je to nejlepší řešení. Beru dlouhodobě léky a naštěstí mi pomáhají. Můžu se zeptat, co předepsali Vám?
Kajajanec 7. 10. 2018, 15:59
@evickarejci Mám Detralex. Ani nevím, zda se nabízí ještě něco jiného, znám jen tohle. Většinou každý, s kým jsem o tom mluvila, měl nebo má taky právě Detralex. Řekla bych, že funguje dobře, žádné vedlejší účinky jsem nezaznamenala, takže za mne ok. Máte ho taky, nebo něco jiného?
evickarejci 9. 10. 2018, 12:02
@Kajajanec (Y) Právěže také Detralex. Jsem s ním moc spokojená, ale ta cena... Proto mě to zajímalo.

Kategorie